Категорія
Новини
Дата

Dow Jones відмовився постачати російським банкам дані про санкції. Їм тепер загрожують нові обмеження та штрафи

Сервіс Risk & Compliance від Dow Jones припинить постачати російським банкам інформацію, включно з даними про учасників санкційних списків. Про це пише РБК з посиланням на джерела у двох банках, які не потрапили під санкції. Таким банкам загрожують вторинні санкції та великі штрафи.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Співрозмовник у російському банку із топ-50 повідомив, що Dow Jones розірвав із ними угоду з 31 травня.
  • «Ці списки не просто якийсь перелік… Як правило, це не одна система, це дорогі речі та трудомісткі. І, по суті, все було збудовано під списки Dow Jones, платежі проходили через їхній список», – зазначило джерело.
  • Ще одна організація отримала аналогічний лист від Dow Jones про розірвання контракту з 1 червня. З цим сервісом працювали всі великі гравці.
  • Сервіс займається збором інформації, насамперед яка стосується санкцій. «Це інформація про порушені кримінальні справи, списки від регуляторів, списки терористів», – пояснив керівник практики санкційного права та комплаєнсу колегії адвокатів Pen&Paper Сергій Гландін.
  • Втративши доступ до такої інформації, банки ризикують «самі потрапити під санкції, зокрема вторинні, якщо порушать ті чи інші обмеження», а також отримати великі штрафи, зазначив Гландін. 

Контекст

У 2014 році французький BNP Paribas отримав штраф $8,9 млрд, тому що їхній швейцарський підрозділ займався проведенням доларових платежів до Ірану, Судану, що було заборонено. Після цього випадку всі банки налаштували програми для відстеження фігурантів санкційних списків.

Дані про учасників списків санкцій російським банкам постачав також сервіс World-Check від Refinitiv, проте 11 березня компанія припинила надавати послуги російським клієнтам. 

На початку квітня аналогічне рішення ухвалив Bloomberg, відключивши російським клієнтам доступ до своїх терміналів – компʼютерної системи, яка надає учасникам фінансових ринків інформацію в реальному часі, новини та аналітику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні