Категорія
Новини
Дата

«ДТЕК Енерго» отримала 19 млрд грн збитку в 2020 році. Попереднього року був прибуток

1 хв читання

Компанія Ріната Ахметова «ДТЕК Енерго» завершила 2020 рік зі збитком 19,13 млрд грн. 2019 року було зафіксовано прибуток у 1,8 млрд грн. Про це свідчать неаудовані консолідовані показники компанії.

Ключові факти

  • Дохід «ДТЕК Енерго» в 2020 році склав 47,2 млрд грн, тоді як 2019 року він був 76,8 млрд грн.
  • Валовий прибуток компанії за минулий рік становив 4,78 млрд грн, а операційний збиток – 5,47 млрд грн, у тому числі через списання 7,61 млрд грн у фінансових інструментах.
  • На розмір чистого збитку вплинув збиток від курсової різниці через ослаблення гривні (7,1 млрд грн) і фінансові витрати (7,2 млрд грн), які тільки частково були компенсовані фінансовими доходами (1,1 млрд грн).
  • Компанія зазначає, що якщо на початок 2020 року її капітал становив 7,18 млрд грн, то на кінець він став негативним – 16,16 млрд грн.
  • Зобов'язання компанії виросли на 13,2% – до 93,5 млрд грн за 2020 рік.

Контекст

На фінансових результатах «ДТЕК Енерго» позначилася системна криза в енергетиці, суттєве скорочення споживання електроенергії в першому півріччі через пандемію коронавірусу і заборгованість на ринку перед генеруючими компаніями. Окрім того, критична ситуація на ринку стала причиною високої аварійності ТЕС і мінімальних запасів вугілля на складах станцій у осінньо-зимовий період.

На початку 2021 року запаси вугілля на українських теплоелектростанціях впали до історичного мінімуму. Також було виведено в аварійний ремонт історично рекордну кількість енергоблоків теплових електростанцій. Це загрожувало енергетичній безпеці країни.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зауважив, що коли були морози -15°C, у аварійних ремонтах знаходилося 13 енергоблоків. А сьогодні в аварійному ремонті лише один блок Словʼянської ТЕС, який дійсно проводить ремонтні роботи до кінця березня.

Також Герус заявив Forbes.ua, що дефіцит вугілля пояснюється діями монополістів, які прагнуть спекулятивно піднімати ціни. Він зазначив, що 90% вугілля та 70% ТЕС належать компаніям «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Важливі цифри

Станом на 1 березня запаси вугілля на складах ТЕС зросли на 41,4% в порівнянні з 22 лютого – до 425 600 тонн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні