Категорія
Новини
Дата

ДТЕК планує у 2025-му почати будівництво Полтавської ВЕС – вона стане найпотужнішою в Україні (оновлено)

1 хв читання

Найбільший приватний енергохолдинг країни ДТЕК Ріната Ахметова планує на 2025 рік старт будівництва Полтавської вітроелектростанції потужністю 650 МВт, повідомила пресслужба компанії у Facebook.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • ДТЕК ВДЕ 21 червня отримала технічні умови на підключення до енергосистеми України Полтавської вітроелектростанції. 
  • Компанія веде переговори з власниками землі на необхідній для будівництва території для подальшого розміщення там п’яти підстанцій 330 кВ та вітротурбін.
  • Найпотужніша ВЕС в Україні – Ботіївська (200 МВт), яка розташована на окупованій з 2022-го Росією території Запорізької області. Станція також належить ДТЕК. 
  • Серед переваг вітроенергетики: швидкість будівництва, розосередженість турбін та пік генерації в період найбільшого попиту: з початку осені до кінця весни. «Саме тому вона має стати основою для відновлення енергетичного потенціалу України в найближчі роки», – зазначив заступник гендиректора ДТЕК ВДЕ Олег Соловей. 

У пресрелізі ДТЕК була допущена помила – після публікації уточнено рік початку будівництва.

Контекст

Вартість будівництва Полтавської ВЕС ДТЕК оцінює у $976 млн. Компанія хоче залучити кредитне фінансування у $638 млн. 

Крім того, ДТЕК планує добудувати другу чергу Тилігульської ВЕС. Також в планах побудувати Подільську ВЕС у Вінницькій області потужністю 500 МВт: очікувана вартість – $656 млн, потреба у фінансуванні – $457 млн. 

Всього у DTEK Renewables 1000 МВт сонячних і вітрових електростанцій, із них більше половини розташовані на окупованій території. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд