Фото: ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

ДТЕК планує запустити вітроелектростанцію на Миколаївщині у найближчі тижні

Фото: ДТЕК

Група ДТЕК завершує будівництво першої черги Тилігульської вітрової електростанції в Миколаївській області потужністю 114 МВт із загальної заявленої в 500 МВт, повідомляє пресслужба. Вже навесні 19 вітротурбін почнуть генерувати електроенергію. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, ДТЕК відновлює будівництво Тилігульської ВЕС у 500 МВт і розглядає можливість виходу першої черги станції на повну проєктну потужність.
  • Зараз триває пошук варіантів для подальшої реалізації проєкту, зокрема йдуть переговори з міжнародними донорами та партнерами.
  • Нова вітростанція на 19 турбін запрацює вже навесні, повідомив гендиректор ДТЕК Максим Тімченко. 

Ключова цитата

«У 2022 році в нас були великі плани з будівництва нової – Тилігульської вітрової електростанції. Проте вторгнення Росії тимчасово призупинило проєкт. Сьогодні ж хочу сказати: ми прийняли рішення відновити будівництво ВЕС і вже в найближчі тижні перша черга станції почне працювати на повну потужність», – заявив власник ДТЕК Рінат Ахметов

Контекст

У звіті ООН зафіксоване знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики через російське вторгнення. У дослідженні також наголошується на потенціалі відновлюваних джерел енергії для стимулювання економічного зростання, пише Bloomberg. Станом на червень 90% потужностей вітрової енергетики та 30% потужностей сонячної енергії в країні було виведено з експлуатації, йдеться у дослідженні REN21, аналітичного центру з відновлюваних джерел енергії, та Європейської економічної комісії Організації Обʼєднаних Націй (ЄЕК ООН).

Території, у які вторглася Росія, мають чверть загальної вітроенергетичної потужності блоку і пʼяту частину його сонячної енергії. Хоча війна сповільнює зростання у короткостроковій перспективі, вона також виявила потенціал внутрішнього виробництва сонячної та вітрової енергії для забезпечення енергетичної незалежності, йдеться у дослідженні.

Серед 17 країн регіону Україна останнім часом досягла найбільшого приросту сонячної та вітрової енергії, додавши 8,3 ГВт потужності в період з 2017 по 2021 рік. 

У тимчасовій окупації з 24 лютого опинилася третина українських електростанцій. Їхніх працівників залякують, катують та «кидають» на гроші. На тимчасово окупованих територіях, крім ЗАЕС, знаходиться до З0% українських сонячних електростанцій та близько 80% вітрової генерації. На кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних – 6230 МВт.

Левова частка зелених електростанцій зосереджена в Херсонській та Запорізькій областях. Найбільший гравець – ДТЕК Ріната Ахметова, який збудував майже 1 ГВт зелених потужностей в Україні, серед яких – три вітропарки потужністю 500 МВт у Приморському районі Запорізької області. На окупованих територіях компанія втратила 70% зеленої генерації та 30% – теплової, розповідав в інтервʼю Forbes гендиректор ДТЕК Максим Тімченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні