Категорія
Новини
Дата

ДТЕК у липні-серпні очікує на рішення суду в Гаазі щодо захоплених РФ кримських активів на $500 млн

Енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова розраховує найближчими тижнями отримати рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі щодо захоплення Росією у 2014-му «ДТЕК Крименерго». Про це в інтервʼю Forbes розповів генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. Раніше ДТЕК оцінював вартість кримських активів у $500 млн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Юристи ДТЕК очікують рішення арбітражу щодо кримських активів найближчими тижнями, сказав Тімченко.
  • Після цього компанія почне стягнення коштів, додав він.
  • «За нашими оцінками, сума вимірюється сотнями мільйонів доларів», – зазначив Тімченко. Раніше ДТЕК оцінював вартість кримських активів у $500 млн.
  • У 2014–2015 роках через початок війни Росії проти України ДТЕК втратив 30% потужностей, сказав СЕО компанії. Крім електростанцій, ДТЕК втратив і Крименерго, додав він. 

Контекст

«ДТЕК Крименерго» був найбільшим постачальником електроенергії Криму й забезпечував понад 80% постачання електроенергії на території Кримського півострова, за даними ДТЕК.

У 2018 році ДТЕК подав позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів в анексованому Криму, а у 2022-му – до ЄСПЛ із переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії.

Станом на початок 2023 року війна коштувала Ахметову стільки ж, скільки іншим учасникам першої десятки списку Forbes, разом узятим, – $9,3 млрд. На початку лютого Forbes оцінив статки Ахметова в $13,7 млрд, нині – $4,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні