Категорія
Новини
Дата

«Думали залучити рейтинг Forbes». Міністр юстиції розповів, як будуть визначати олігархів

1 хв читання

Олігархи мають час до 7 травня, аби втратити цей статус і стати бізнесменами, сказав в інтерв’ю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, положення про реєстр олігархів буде опубліковане найближчим часом.

Ключові факти

  • Проблем зі збиранням доказів немає, заявляє Малюська. Інформацію про монополії, наприклад, і перелік монополістів має Антимонопольний комітет.
  • Участь у політичному житті чітко прописана у законі. Щоб потрапити до списку «олігархів», людина чи її близький родич чи бізнес-партнер має обіймати політичну посаду, фінансувати партію чи мітинги.
  • «Наприклад, Петро Порошенко підпадає під цей пункт як народний депутат. Ігор Коломойський чи Рінат Ахметов потраплять під цей критерій, якщо серед їхніх бізнес-партнерів опиняться депутати. Зважатимуть лише на участь у політичному житті після набуття чинності законом – 7 травня», – каже міністр.
  • Апарат РНБО вже підготував спеціальне програмне забезпечення, повідомив Малюська. Незабаром буде опубліковано положення про реєстри. З технічного погляду проблем із імплементацією немає.
  • «Проаналізувати нескладно – більшість інформації загальнодоступна. Наприклад, декларація народних депутатів. Ми навіть думали залучити рейтинг Forbes, але це юридично некоректно», — каже міністр юстиції.
  • За його словами, щодо очевидних олігархів інформації більш ніж достатньо: «Досить відкрити рейтинг Forbes. Перший рядок – Рінат Ахметов. Є всі критерії – медіа, бізнес, активи, партнери у Раді. Схожа історія із Коломойським. Петро Порошенко – активи, участь у політиці, під питанням телеканали».

Контекст

Президент Володимир Зеленський підписав «антиолігархічний» закон 5 листопада 2021 року. Після публікації документа почався відлік шестимісячного терміну для повноцінного введення його норм у дію. До травня РНБО має затвердити положення про реєстр олігархів та порядок його формування та ведення, а також розробити такий реєстр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні