Категорія
Новини
Дата

«Думали залучити рейтинг Forbes». Міністр юстиції розповів, як будуть визначати олігархів

Олігархи мають час до 7 травня, аби втратити цей статус і стати бізнесменами, сказав в інтерв’ю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, положення про реєстр олігархів буде опубліковане найближчим часом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Проблем зі збиранням доказів немає, заявляє Малюська. Інформацію про монополії, наприклад, і перелік монополістів має Антимонопольний комітет.
  • Участь у політичному житті чітко прописана у законі. Щоб потрапити до списку «олігархів», людина чи її близький родич чи бізнес-партнер має обіймати політичну посаду, фінансувати партію чи мітинги.
  • «Наприклад, Петро Порошенко підпадає під цей пункт як народний депутат. Ігор Коломойський чи Рінат Ахметов потраплять під цей критерій, якщо серед їхніх бізнес-партнерів опиняться депутати. Зважатимуть лише на участь у політичному житті після набуття чинності законом – 7 травня», – каже міністр.
  • Апарат РНБО вже підготував спеціальне програмне забезпечення, повідомив Малюська. Незабаром буде опубліковано положення про реєстри. З технічного погляду проблем із імплементацією немає.
  • «Проаналізувати нескладно – більшість інформації загальнодоступна. Наприклад, декларація народних депутатів. Ми навіть думали залучити рейтинг Forbes, але це юридично некоректно», — каже міністр юстиції.
  • За його словами, щодо очевидних олігархів інформації більш ніж достатньо: «Досить відкрити рейтинг Forbes. Перший рядок – Рінат Ахметов. Є всі критерії – медіа, бізнес, активи, партнери у Раді. Схожа історія із Коломойським. Петро Порошенко – активи, участь у політиці, під питанням телеканали».

Контекст

Президент Володимир Зеленський підписав «антиолігархічний» закон 5 листопада 2021 року. Після публікації документа почався відлік шестимісячного терміну для повноцінного введення його норм у дію. До травня РНБО має затвердити положення про реєстр олігархів та порядок його формування та ведення, а також розробити такий реєстр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні