Категорія
Новини
Дата

ЄБРР та IFC планують виділити $435 млн на фінансування обʼєднаної «Датагруп-Воля» і lifecell. На що підуть кошти?

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) перебувають на завершальній стадії підготовки проєкту фінансування на $435 млн майбутньої обʼєднаної «Датагруп-Воля» і lifecell. Про це повідомив CEO «Датагруп-Воля» Михайло Шелемба у Facebook.

Ці компанії об’єднаються після закриття угоди з купівлі французьким мільярдером Ксав’є Ньєлем, фондом Horizon Capital та Шелембою. Загальна сума угоди – понад $650 млн.

Ключові факти

  • Ці кошти будуть виділені після завершення угоди про купівлю та об’єднання «Датагруп-Воля» і lifecell
  • «Ми очікуємо, що ці кошти будуть доступні в короткий термін після об’єднання Датагруп-Воля з Lifecell», — прокоментував Forbes Шелемба.
  • Фінансування піде на розвиток об’єднаної мережі, закупівлю ліцензій на частоти та обладнання, яке необхідне для розширення фіксованої й мобільної інфраструктури. «Загалом це кошти на підтримку розвитку компанії, який з часом передбачає і впровадження технології 5G», — сказав він.

Контекст

Потенційно придбання lifecell та «Датагруп-Воля» буде одним із найбільших M&A в Україні за останнє десятиріччя. Ньєль готовий заплатити за третього за кількістю абонентів оператора $525 млн. Антимонопольний комітет ще не надав дозвіл на купівлю компанії.

Сума угоди з придбання «Датагруп-Volia» може бути $120 млн, писав раніше Forbes. Шелемба в інтервʼю Forbes називав цю оцінку «скромною».

За підсумками 2023 року дохід lifecell зріс на 24,4% – до 11,7 млрд грн, прибуток досяг 2,5 млрд грн проти 972,3 млн грн роком раніше. Кількість абонентів на кінець 2023-го склала 11,7 млн.

На конференції Ukraine Recovery Conference (URC), 11 червня, заступник міністра економіки Володимир Кузьо презентував у Берліні інвестиційний гід, який є в розпорядженні Forbes. Серед них є і проєкти, які подали «Датагруп-Воля» і Lifecell.

На впровадження технології швидкісного звʼязку 5G lifecell хоче залучити $105 млн. Також оператор хоче отримати $29 млн на посилення стійкості телекомунікаційної мережі проти обстрілів та кібератак РФ. «Датагруп-Воля» планує залучити $12,5 млн на заміну застарілої технології широкосмугового інтернету на більш енергонезалежну GPON у Києві, Львові, Вінниці та Харкові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні