Категорія
Новини
Дата

Ефективність снарядів Excalibur впала з 55% до 6%, а вартість успішного ним ураження для ЗСУ зросла в шість разів – WP та NYT

2 хв читання

Бійці ЗСУ ведуть вогонь із гаубиці M777 /Getty Images

Бійці ЗСУ ведуть вогонь із гаубиці M777 Фото Getty Images

Дія російських засобів радіоелектронної боротьби значно погіршила ефективність високоточної американської зброї на полі бою. Зокрема, українські військові змушені відмовлятись від боєприпасу Excalibur, точність якого впала на 6%, а вартість успішного удару зросла з $300 000 до $1,9 млн. Про це йдеться в матеріалах The Washington Post та The New York Times, у розпорядженні яких опинились конфіденційні звіти українських фахівців про проблеми у використанні зброї США.

У другій половині 2022-го та на початку 2023-го використання ЗСУ боєприпасу Excalibur було однією зі складових успішної контрбатарейної боротьби проти ворога.

Деталі

  • У звіті проаналізовано використання майже 3000 боєприпасів Excalibur з грудня 2022-го по серпень 2023-го, йдеться в матеріалі NYT. У січні 2023-го частка підтверджених успішних ударів складала 55%, у липні – 7%, у серпні – 6%. Ціна успішного удару зросла з $300 000 до $1,9 млн.
  • Excalibur є високоточним снарядом, який наводиться на ціль за GPS. Але глушіння супутникового сигналу росіянами оцінюється як причина падіння точності снарядів, пише WP.
  • Технологія Excalibur в чинних версіях втратила свій потенціал, йдеться у звіті українських дослідників. Принцип «один постріл – одна ціль» не працюватиме щонайменше до тих пір, поки Пентагон і американські виробники зброї не розв’яжуть цю проблему.
  • Всього США поставили Україні понад 7000 снарядів Excalibur, розповів WP на умовах анонімності представник пресслужби Пентагону. Вони добре показали себе на початку використання, але проблема з точністю змусила українських військових припинити їх застосовувати та повернутись до звичайних снарядів.
  • Пів року тому США припинили постачання Excalibur після того, як українці повідомили про проблеми з точністю, за словами двох українських посадовців. Українське військове командування поділилося звітами з надією встановити прямий контакт з виробниками зброї. Але надмірно бюрократизований процес в США ускладнює процес вдосконалення зброї.
  • Excalibur – не єдина високоточна американська зброя, яка страждає від РЕБ. З аналогічною проблемою стикнулась бомба GLSDB, яку запускають з HIMARS, за даними NYT. Українські війська припинили їхнє розгортання на полі бою, каже ексміністр оборони та керівник Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк.
  • В інших випадках, наприклад, для керованих авіабомб JDAM, виробник надав виправлення, і Україна продовжує їх використовувати, зазначає WP.

Контекст

У листопаді 2023-го тоді чинний головком ЗСУ Валерій Залужний заявив, що українські сили успішно розбивали російську артилерію. Але ефективність Excalibur різко знизилась через удосконалення російської РЕБ.

Взимку 2024-го українські військові першими у світі почали отримувати бомби GLSDB для артилерійської ракетної системи HIMARS. Ще тоді військові фахівці попереджали Forbes Ukraine, що бомба може виявитись неефективною через російську РЕБ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні