Категорія
Війна
Дата

Знищувач ворожої артилерії та мостів. Україна першою у світі отримає справжню бомбу-ракету GLSDB. Чим особлива розробка, якою Boeing і Saab конкурують з Lockheed Martin

Україна після року очікування отримає бомби-ракети GLSDB з дальністю ураження до 150 км. Вони здатні руйнувати мости, вибивати командні пункти та артилерію ворога. Але ахіллесовою п’ятою зброї може стати система наведення. Чим особлива новинка в арсеналі ЗСУ?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Бомба-ракета GLSDB – це нова зброя, яку з 2015 року розробляє американська Boeing і шведська Saab. ЗСУ стануть першою армією у світі, що використає її на полі бою.

Ще у лютому 2023-го Пентагон анонсував, що Україна отримає її в рамках пакета допомоги на $2,175 млрд. GLSDB йшли по програмі USAI – не вилучалися зі складів Пентагону для негайного постачання, а замовлялись у виробників.

У березні 2023 року уряд США підписав контракт з Boeing. Після виробництва та додаткових випробувань 31 січня 2024-го перші зразки GLSDB мали прибути до України, кажуть джерела Politico

Ці бомби вже прямують на фронт, підтвердила того ж дня у Києві заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

GLSDB – це один з перших прикладів виконання контрактів із західними виробниками зброї.

Чим саме особлива GLSDB? 

Ракета-бомба GLSDB після запуску з HIMARS або M270

Ракета-бомба GLSDB після запуску з HIMARS або M270

Дешевий Франкенштейн. Що це за зброя

GLSDB – це мікс керованої авіабомби GBU-39 (інша назва SDB-I) та ракетного двигуна M26. Працює приблизно так: GLSDB випускають з установки HIMARS або аналогічної до неї M270. Розігнавшись за допомогою двигуна, бомба відокремлюється й випускає складані крильця, прямуючи до цілі.

Це чимось схоже на принцип використання керованих авіабомб, каже Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки у Центрі Разумкова. Але роль літака, який розганяє бомбу, виконує ракетний двигун M26. І бомба запускається з землі, а не з повітря.

У основі концепції GLSDB – поєднати дві компоненти, яких є вдосталь, а не виробляти зброю «з нуля». У такого підходу є кілька переваг: ціна та кількість. 

GLSDB може коштувати $50 000, за оцінкою The War Zone. Це значно дешевше за інші ракети, які ЗСУ запускають з HIMARS. Україна може отримати першу партію з 24 бомб та сумарно 750 до кінця 2024 року, за даними Foreign Policy.

GLSDB може стати масовішою історією, каже директор Defense Express Сергій Згурець. Всього було виготовлено понад 20 000 бомб SDB-I, з яких за допомогою ракетного двигуна роблять GLSDB. 10 000 з них уже використали, за даними Saab. 

Постачання GLSDB відбувається у критичний момент, коли Конгрес США п’ятий місяць не може схвалити додаткове фінансування для України. 

У минулі роки для України партнери також законтрактували виготовлення боєприпасів, систем ППО NASAMS та ракет для них, ПЗРК Stinger, ПТРК Javelin та іншої зброї, каже Згурець. «Низка озброєнь перебувають на стадії виготовлення. І будуть надходити, як і GLSDB», – додає він.

Переваги GLSDB для України

GLSDB летить на відстань до 150 км, що більше за дальність GMLRS, але менше за ATACMS. Таким чином зброя покриває практично всі окуповані території на материковій частині України та дістає до перешийків у Криму.

Росіяни будуть змушені відсунути логістику, ховати штаби та вузли зв’язку, щось робити з ППО, каже військовий експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк. «Це дуже серйозно, наші можливості зростуть», – переконаний він.

Характеристики бомби-ракети GLSDB /Інфографіка: Олександр Скоріченко

Характеристики бомби-ракети GLSDB Фото Інфографіка: Олександр Скоріченко

Бойова частина GLSDB невелика й складає 93 кг. Але цього має бути достатньо для руйнування мостового полотна, каже Згурець. Вона більша за 20-кілограмову бойову частину у GMLRS, якими ЗСУ «дірявили» Антонівський міст у Херсоні. І GLSDB може підриватися після пробиття, тобто під мостом або у заглиблених об’єктах, пояснює він.

Точність ураження GLSDB – до 1 метра. Її складніше збивати через непрогнозовану траєкторію, додає Згурець. Тому вона ефективна для вибивання пускових установок, ракетних комплексів, систем ППО та навіть артилерії. 

«Польова артилерія ворога стоїть за 30 км від лінії розмежування. Зі зброєю такої точності фактично всю її можна швидко вичистити», – пояснює він.

Ще одна перевага GLSDB – вона не потребує літаків, які в України є в обмеженій кількості. Запуски з мобільних наземних установок дозволяють близько підійти до лінії фронту непоміченими, швидко згорнутися і поїхати, пояснює Мельник.

Але у GLSDB є й мінуси. Система наведення може стати проблемною точкою GLSDB, каже Кевлюк. У бомби їх дві – GPS та інерційна. Наведення за GPS російські військові можуть збивати з курсу засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Інерційна система має похибку, яка збільшується пропорційно до дистанції.

Хоча виробники декларують захищеність GLSDB від РЕБ, перевірити це можна лише в умовах реального бою, додає Кевлюк. «Неприємні сюрпризи нас теж можуть чекати», – каже він.

Систему наведення можна вдосконалювати, зауважує Згурець. Наприклад, були випробування систем наведення, які можуть дозволити GLSDB ефективно вражати рухомі цілі.

Ракета-бомба GLSDB /Saab

Ракета-бомба GLSDB після запуску з HIMARS або M270 Фото Saab

Як Україна може скористатись конкуренцією американських гігантів

Розробивши альтернативний боєприпас «для бідних», Boeing та Saab фактично зайшли на поле Lockheed Martin, каже Згурець. «GLSDB – це ще про конкуренцію гігантів західного військово-промислового комплексу», – відзначає він. 

Для армії США, яка має достатньо літаків для скидання бомб GBU-39, GLSDB була не актуальною. До всього вони могли собі дозволити дорожчі снаряди GMLRS від Lockheed Martin, а не чекати на інтеграцію GLSDB з HIMARS.

Київ може порушувати питання про збирання GLSDB в Україні, каже Згурець. Збігаються інтерес Boeing та Saab розширити ринок збуту GLSDB і заклики США виробляти більше зброї в Україні.

США вже реалізують проєкт створення гібридів радянських ЗРК і західних ракет – FrankenSAM, який має посилити українську ППО. «Україні треба продовжувати цю тенденцію та пропонувати такі проєкти», – підсумовує Згурець.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні