Категорія
Війна
Дата

Forbes Digital

Інтернаціонал Путіна. Росія вербує на війну проти України громадян щонайменше 21 країни. Forbes дізнався, де саме, якими методами та за які гроші

4 хв читання

Вербування іноземців до армії Росії все частіше потрапляє у поле зору правоохоронців іноземних країн. З останніх прикладів – спецоперація із затримання російських вербувальників в Індії. Як, де та за які гроші РФ набирає людей для війни проти України?

8 травня Центральне бюро розслідувань Індії повідомило про затримання чотирьох осіб. Їх підозрюють у причетності до міжнародної мережі з торгівлі людьми, яких під виглядом обіцянки працевлаштування у РФ заманюють на війну проти України.

Розслідування діяльності російських вербувальників в Індії триває щонайменше три місяці. Їм вдалося відправити на російсько-українську війну мінімум 35 індійців, двоє з яких загинули. Ще кілька отримали серйозні поранення, за даними Reuters.

Індія – не єдиний приклад.

У січні 2024-го Непал призупинив видачу дозволів своїм громадянам на роботу в Росії та Україні після загибелі на фронті щонайменше 10 непальців. У російській армії служать принаймні 200 громадян цієї гімалайської країни, і близько 100 вважаються зниклими безвісти, за даними місцевої влади. Уряд Непалу офіційно просив Росію не вербувати своїх громадян, повернути їх додому та виплатити компенсації загиблим.  

Новини про залучення іноземців до армії РФ стосувались також Куби, країн Африки та Сербії. Президент останньої Александар Вучич у 2023-му прямо просив Росію припинити вербувати сербів до лав ПВК «Вагнер» та обіцяв покарати співгромадян, які воюють в Україні.

Як, де і скільки Росія вербує найманців до лав своєї армії? Forbes Ukraine звернувся до представників трьох українських спецслужб. Розповісти про інтернаціонал для армії Путіна погодився представник Головного управління розвідки Андрій Черняк.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні