Категорія
Новини
Дата

Експорт Китаю показав максимальне прискорення за рік попри напруженість у відносинах з ЄС та США

1 хв читання

Контейнерний термінал в порту Сучжоу, Китай 9 липня 2024 року /Getty Images

Контейнерний термінал в порту Сучжоу, Китай 9 липня 2024 року Фото Getty Images

У червні експорт Китаю показав найшвидше зростання за останній рік. Торгівля залишається «світлою плямою» для другої економіки світу, попри зростаючу напруженість у відносинах з Європою та США, пише Financial Times

Китай все більше покладається на експорт для стимулювання зростання, оскільки китайська економіка бореться з кризою на ринку нерухомості та скороченням споживання.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • В минулому місяці експорт Китаю підскочив на 8,6% в річному обчисленні, прискорившись з 7,6% у травні, що стало найсильнішим розширенням з березня 2023 року, свідчать дані, опубліковані Національним бюро статистики 12 липня.
  • Цей показник перевершив очікування аналітиків, яких опитав Reuters. Вони прогнозували зростання на 8%. 
  • Китайський імпорт скоротився на 2,3% в річному обчисленні в червні, що значно нижче прогнозу економістів – на 2,8% і зростання на 1,8% у травні.
  • За даними за червень, торговельний баланс країни склав $99,05 млрд, випередивши прогнози на рівні $85 млрд. За перші шість місяців року експорт зріс на 3,6%, а імпорт – на 2% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Контекст

Офіційний Пекін все більше покладається на експорт і виробництво для стимулювання зростання, оскільки китайська економіка бореться зі слабким внутрішнім попитом і тривалим спадом у секторі нерухомості. 

Але торгові партнери в США і Європі відреагували на сплеск дешевого китайського експорту посиленням торговельних обмежень.

У травні США заявили, що різко підвищать тарифи на китайський імпорт вартістю $18 млрд, зокрема запровадять 100-відсоткові мита на китайські електромобілі, а в червні ЄС оголосив про додаткові заходи, які підвищать деякі тарифи на китайські електромобілі майже до 50%.

Аналітики припускають, що збільшення китайського експорту в останні місяці могло бути зумовлене тим, що виробники здійснюють фронтальне завантаження вантажів, намагаючись уникнути очікуваного підвищення тарифів у США, яке набуде чинності в серпні. 

Порушення судноплавних маршрутів через Червоне море через напади єменських бойовиків-хуситів також змусило деяких китайських експортерів відправляти товари раніше, щоб забезпечити їхню доставку в піковий різдвяний період.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд