Категорія
Новини
Дата

Експорт російського вугілля обвалився за місяць на 20%. Галузь почала відчувати наслідки санкцій

Експорт російського вугілля у квітні впав більше ніж на 20%, а з початку року зниження становило 9%, повідомили в Міненерго РФ. Вугільна галузь починає відчувати наслідки санкцій за війну в Україні, пише «Комерсант».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експортні поставки у лютому становили 14,3 млн т, у березні – 15,1 млн т, у квітні – 14,3 млн т. Якщо у зимові місяці експорт традиційно знижується через логістичні обмеження, то його різке падіння у квітні виглядає нетипово з огляду на вкрай високі експортні ціни, зазначає видання.
  • Видобування вугілля у Кузбасі за березень знизилося на 9%, до 19 млн т. Зменшується видобування як коксівних, так і енергетичних марок. З початку року Кузбас видобував 57 млн т проти 58 млн т за січень – березень 2021 року. Найбільше скоротилися відвантаження залізничним транспортом у західному напрямку – на 3,1 млн т, до 23,9 млн т.
  • Російські компанії шукають альтернативних покупців вантажів на західному напрямку, проте стикаються з труднощами під час оплати. 
  • За даними Platts, у квітні російські компанії пропонували індійським покупцям вугілля $165 за тонну на умовах CFR (доставка в порт покупця), при цьому дисконт до аналогічного австралійського вугілля становив близько $65 за тонну.

Контекст

Країни ЄС через війну РФ проти України ввели ембарго на імпорт російського вугілля, дозволивши постачання за раніше укладеними контрактами до 1 серпня. ЄС оцінив щорічний обсяг імпорту вугілля з РФ у €8 млрд.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед усіх енергоносіїв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні