Категорія
Новини
Дата

Ексвласники ПриватБанку не змогли оскаржити застосування «антиколомойського закону» та націоналізацію банку

2 хв читання

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду поставив крапку у намаганнях колишніх власників ПриватБанку оскаржити застосування «антиколомойського закону» та націоналізацію банку. Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

Ключові факти

  • Суд задовольнив касаційні скарги ПриватБанку, Кабміну та Мінфіну та скасував постанову суду апеляційної інстанції у справі за позовом компанії Birgminton Investing Inc, пов’язаної з колишніми власниками банку, та залишив в силі ухвалу суду першої інстанції, якою провадження у справі було закрите.
  • Компанія намагалась оскаржити договір купівлі-продажу акцій, укладений в процесі націоналізації ПриватБанку, за яким позивач набув акції банку у процедурі бейл-ін і в подальшому продав свої акції державі за 1 гривню.
  • Як зазначається в повідомленні, у справі ключовим було питання застосування Закону №590-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності». За ним всі подібні судові провадження у справах за позовами колишніх акціонерів банку підлягають закриттю, зазначили в банку.
  • «Таке рішення Верховного Суду є черговим кроком до остаточного вирішення всіх спорів щодо неможливості повернення націоналізованого в 2016 році ПриватБанку його колишнім власникам», – йдеться у повідомленні.

Контекст​​

Прийняття Закону №590 в 2020 році було ключовою вимогою міжнародних програм допомоги Україні з боку МВФ. Господарський суд Києва застосував закон і визначив, що націоналізація ПриватБанку не може бути скасована, а банк не може бути повернений колишнім власникам. 

Проте Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу позивача й направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду по суті.

Справа за позовом Birgminton Investing Inc стала першою з подібних справ, що розглядалася Касаційним господарським судом після надання Великою Палатою Верховного Суду висновків у справі Олександра Дубілета щодо обовʼязковості та правомірності застосування положень Закону №590.

Провадження у справі за позовом компанії Birgminton Investing Inc було зупинене Верховним Судом до розгляду справи за позовом Олександра Дубілета про недійсність правочинів щодо купівлі-продажу акцій та було поновлене у звʼязку із остаточним закриттям 15 лютого 2023 року Великою Палатою Верховного Суду провадження у справі Дубілета на підставі Закону №590.

Юридична війна між націоналізованим у 2016 році ПриватБанком та його колишніми власниками Ігорем Коломойськимі Геннадієм Боголюбовим триває з 2017 року. У травні 2022-го після нетривалої паузи з початку повномасштабного вторгнення суди поновили розгляд справ «Привату», прийнявши за три неповних місяці майже пів сотні ухвал і постанов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні