Категорія
Новини
Дата

Ексвласники ПриватБанку не змогли оскаржити застосування «антиколомойського закону» та націоналізацію банку

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду поставив крапку у намаганнях колишніх власників ПриватБанку оскаржити застосування «антиколомойського закону» та націоналізацію банку. Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Суд задовольнив касаційні скарги ПриватБанку, Кабміну та Мінфіну та скасував постанову суду апеляційної інстанції у справі за позовом компанії Birgminton Investing Inc, пов’язаної з колишніми власниками банку, та залишив в силі ухвалу суду першої інстанції, якою провадження у справі було закрите.
  • Компанія намагалась оскаржити договір купівлі-продажу акцій, укладений в процесі націоналізації ПриватБанку, за яким позивач набув акції банку у процедурі бейл-ін і в подальшому продав свої акції державі за 1 гривню.
  • Як зазначається в повідомленні, у справі ключовим було питання застосування Закону №590-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності». За ним всі подібні судові провадження у справах за позовами колишніх акціонерів банку підлягають закриттю, зазначили в банку.
  • «Таке рішення Верховного Суду є черговим кроком до остаточного вирішення всіх спорів щодо неможливості повернення націоналізованого в 2016 році ПриватБанку його колишнім власникам», – йдеться у повідомленні.

Контекст​​

Прийняття Закону №590 в 2020 році було ключовою вимогою міжнародних програм допомоги Україні з боку МВФ. Господарський суд Києва застосував закон і визначив, що націоналізація ПриватБанку не може бути скасована, а банк не може бути повернений колишнім власникам. 

Проте Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу позивача й направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду по суті.

Справа за позовом Birgminton Investing Inc стала першою з подібних справ, що розглядалася Касаційним господарським судом після надання Великою Палатою Верховного Суду висновків у справі Олександра Дубілета щодо обовʼязковості та правомірності застосування положень Закону №590.

Провадження у справі за позовом компанії Birgminton Investing Inc було зупинене Верховним Судом до розгляду справи за позовом Олександра Дубілета про недійсність правочинів щодо купівлі-продажу акцій та було поновлене у звʼязку із остаточним закриттям 15 лютого 2023 року Великою Палатою Верховного Суду провадження у справі Дубілета на підставі Закону №590.

Юридична війна між націоналізованим у 2016 році ПриватБанком та його колишніми власниками Ігорем Коломойськимі Геннадієм Боголюбовим триває з 2017 року. У травні 2022-го після нетривалої паузи з початку повномасштабного вторгнення суди поновили розгляд справ «Привату», прийнявши за три неповних місяці майже пів сотні ухвал і постанов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні