Категорія
Новини
Дата

Енергетична криза в Європі. Брюссель запропонував податок на надприбуток енергокомпаній

1 хв читання

Європейська комісія ініціює запровадження податку на надприбуток енергетичних компаній, щоб протистояти стрімкому зростанню цін на електроенергію, пише Financial Times із посиланням на осіб, знайомих з цим питанням. Цю ініціативу міністри енергетики ЄС планують обговорити у п’ятницю, 9 вересня.

Ключові факти

  • Новим податком планують обкласти виробників викопного палива та генераторів електроенергії з низьким вмістом вуглецю, які отримують надприбутки завдяки штучно завищеним цінам на електроенергію, пише видання.
  • Його також хочуть застосовувати до енергетичних компаній, які не використовують газ для виробництва електроенергії, таких як вітрові та атомні електростанції. 
  • Крім того Єврокомісія виступає за стягнення збору з виробників нафти та газу, які отримали рекордні прибутки завдяки високим цінам на енергоносії.
  • Вивільнені кошти планується спрямувати на компенсацію вразливим споживачам і домогосподарствам. 
  • У планах комісії – скорочення споживання електроенергії в години пік. Для цього пропонується перевести промислові процеси на періоди з низьким споживанням, наприклад вихідні та ночі. 
  • Брюссель також працюватиме з державами – членами ЄС над забезпеченням достатньої ліквідності виробників електроенергії, зазначає видання. 

Контекст

У Європі домогосподарства отримають принаймні €375 млрд ($372 млрд) у вигляді державної допомоги, щоб зменшити рахунки за комунальні послуги цієї зими, пише Bloomberg. За даними консалтингової компанії VaasaETT, у серпні середня ціна, запропонована побутовим споживачам у найбільших європейських країнах, була на 67% вищою, ніж торік, на електроенергію і на 114% вищою на газ.

Єврокомісія також пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише FT із посиланням на документ. Один з них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони залежно від балансу газу та ризиків.

У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», аби полегшити надходження газу до «червоної» зони. Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні