Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» готується до запуску ЛЕП між Україною та Польщею. Вона не працювала понад 30 років

«Енергоатом» готується запустити повітряну лінію електропередачі, яка через Польщу зʼєднає українську та європейську енергосистеми, йдеться у релізі держпідприємства. Частину робіт компанія вже повністю завершила.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі на майданчику вже змонтовано частину необхідного обладнання, а відповідні підрозділи «Енергоатома» проводять роботи, які передують пусконалагоджувальним. 
  • Після того як свою частину зобовʼязань виконає і НЕК «Укренерго», лінію можна буде вводити в експлуатацію. За оцінками фахівців, роботи НЕК може закінчити у квітні.
  • «Так ми розширюємо свої можливості та зміцнюємо звʼязок України з європейською енергосистемою. Це надзвичайно важливо в умовах, коли Росія веде прицільні обстріли нашої енергетичної інфраструктури», – наголосив президент ДП Петро Котін.
  • Повітряна лінія електропередачі, яка працювала ще за часів СРСР, була виведена з експлуатації з 1991 року. У перспективі ця лінія електропередачі дасть Україні можливість експортувати й імпортувати електроенергію до країн ЄС.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ. Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Проте в Україні вже другий місяць профіцит електроенергії. Це дає підстави для відновлення експорту, який було заборонено з 11 жовтня через російські обстріли енергетики. Формально дозволити експорт електроенергії має Міненерго, але остаточне рішення – за президентом Володимиром Зеленським. Дані щодо обсягів виробництва та споживання електроенергії засекречені на час війни. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, на початку березня профіцит електроенергії – 1500–2000 МВт. 

Міненерго заборонило експорт електроенергії з 11 жовтня 2022 року після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. Росія пʼять місяців руйнувала українську енергосистему. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано. Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт, повідомила пресслужба «Укренерго». Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт. Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня. Наприклад, тільки за вересень дохід від експорту становив $150 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах була 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Якщо Україна експортуватиме 400 МВт упродовж доби протягом місяця за такими цінами, дохід становитиме майже $33 млн, або 1,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні