Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» готується до запуску ЛЕП між Україною та Польщею. Вона не працювала понад 30 років

2 хв читання

«Енергоатом» готується запустити повітряну лінію електропередачі, яка через Польщу зʼєднає українську та європейську енергосистеми, йдеться у релізі держпідприємства. Частину робіт компанія вже повністю завершила.

Ключові факти

  • Наразі на майданчику вже змонтовано частину необхідного обладнання, а відповідні підрозділи «Енергоатома» проводять роботи, які передують пусконалагоджувальним. 
  • Після того як свою частину зобовʼязань виконає і НЕК «Укренерго», лінію можна буде вводити в експлуатацію. За оцінками фахівців, роботи НЕК може закінчити у квітні.
  • «Так ми розширюємо свої можливості та зміцнюємо звʼязок України з європейською енергосистемою. Це надзвичайно важливо в умовах, коли Росія веде прицільні обстріли нашої енергетичної інфраструктури», – наголосив президент ДП Петро Котін.
  • Повітряна лінія електропередачі, яка працювала ще за часів СРСР, була виведена з експлуатації з 1991 року. У перспективі ця лінія електропередачі дасть Україні можливість експортувати й імпортувати електроенергію до країн ЄС.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ. Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Проте в Україні вже другий місяць профіцит електроенергії. Це дає підстави для відновлення експорту, який було заборонено з 11 жовтня через російські обстріли енергетики. Формально дозволити експорт електроенергії має Міненерго, але остаточне рішення – за президентом Володимиром Зеленським. Дані щодо обсягів виробництва та споживання електроенергії засекречені на час війни. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, на початку березня профіцит електроенергії – 1500–2000 МВт. 

Міненерго заборонило експорт електроенергії з 11 жовтня 2022 року після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. Росія пʼять місяців руйнувала українську енергосистему. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано. Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт, повідомила пресслужба «Укренерго». Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт. Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня. Наприклад, тільки за вересень дохід від експорту становив $150 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах була 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Якщо Україна експортуватиме 400 МВт упродовж доби протягом місяця за такими цінами, дохід становитиме майже $33 млн, або 1,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні