Кабмін продовжив пільгові ціни на електроенергію до кінця квітня /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Кабмін продовжив пільгові ціни на електроенергію до кінця квітня

Shutterstock

Уряд ухвалив рішення про продовження спеціального періоду із пільговими цінами на електроенергію, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Механізм покладеного спеціального обов’язку, за словами прем’єр-міністра, продовжить діяти до 30 квітня цього року.
  • Шмигаль додав, що ціна на електроенергію до кінця опалювального сезону залишиться незмінною.

Контекст

В Україні максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Під час війни складно ухвалювати рішення про підвищення тарифів для населення, сказав Шурма. Але треба вирішити проблему субсидування і системної збитковості, відсутності стимулів для збільшення і виробництва електроенергії, додав він.

У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має становити від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Робочі групи уряду, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), напрацьовують декілька варіантів збільшення тарифів на електроенергію для населення, йдеться у матеріалі Forbes. За словами голови Нацкомісії Костянтина Ущаповського, це необхідно, адже тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові.

Концепція лише одна – тарифи мають бути збільшені, за словами Ущаповського. Розглядаються різні варіанти підвищення тарифів. «Але усі вони передбачають запровадження соціального тарифу для найменш захищених верств населення», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні