«Енергоатом» можуть позбавили обов’язку розраховуватись зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану. На якій підставі? /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Енергоатому» можуть дозволити не платити борги до закінчення війни

1 хв читання

«Енергоатом» можуть позбавили обов’язку розраховуватись зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану. На якій підставі? Фото Getty Images

НАЕК «Енергоатом» можуть позбавити обов’язку здійснювати розрахунки зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану, свідчить проєкт наказу Міністерств з питань стратегічних галузей промисловості, який оприлюднила колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Кошарна на своїй сторінці у Facebook. Співрозмовник Forbes Ukraine в Мінстатегпромі пояснив, що від НАЕК залежить обороноздатність країни. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з проєктом наказу Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості від 2 серпня, «Енергоатом» можуть позбавити обов’язку розраховуватись зі своїми кредиторами до закінчення воєнного стану. 
«Енергоатому» можуть дозволити не платити борги до закінчення війни /Фото 1

Наказом Мінстратегпрому з мораторієм на банкрутство "Енергоатому"

  • Для цього НАЕК звернувся до Мінстатегпрому з проханням включити компанію до реєстру міністерства. Підстави потрапити до реєстру мають підприємства, від яких залежить частина оборонних контрактів, пояснив співрозмовник Forbes в Мінстатегпромі на правах анонімності, оскільки не вповноважений коментувати рішення офіційно. 
  • «Це не дозвіл не платити борги, а мораторій на банкрутство важливих для ВПК підприємств», — додав він.
  • Наразі невідомо, чи наказ вже підписано, та скільки часу потрібно для його імплементації. Forbes Ukraine надіслав офіційний запит Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості, але не отримав відповіді на момент публікації. 

Контекст

За час повномасштабної війни «Енергоатом» накопичив мільярдні борги в рамках покладання спеціальних обов’язків (ПСО). Стабілізацію фінансового стану компанії називали однією з причин, чому уряд підвищив для населення тарифи на електрику в червні 2023-го. 

Перший квартал 2024-го року компанія завершила зі збитком 5,5 млрд грн. «Енергоатом» планує завершити 2024 рік з прибутком, повідомив віцепрезидент компанії Якоб Хартмут 7 серпня в кулуарах конференції, присвяченій проблемі збитків і втрат енергетики України внаслідок російської агресії.

Покращення фінансових результатів компанія очікує після того, як у червні уряд підвищив тарифи на електрику для населення на 64%, пояснив Хартмут. Детальніше про те, чому уряд підвищив тарифи цього літа і до чого тут «Енергоатом», читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд