Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» вперше за час повномасштабної війни планує завершити рік з прибутком

1 хв читання

НАЕК «Енергоатом» планує завершити 2024 рік з прибутком, повідомив віцепрезидент компанії Якоб Хартмут 7 серпня в кулуарах конференції, присвяченій проблемі збитків і втрат енергетики України внаслідок російської агресії – захід відбувся у Київській школі економіки (KSE). Покращення фінансових результатів компанія очікує після того, як у червні уряд підвищив тарифи на електрику для населення на 64%.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Подаємо новий фінансовий план до кінця року, оскільки були зміни – щодо прайскепів, ПСО. Сподіваємося бути прибутковими. Бачимо умови, які дозволять нам працювати без збитків», – сказав Хартмут.
  • Перший квартал 2024-го року компанія завершила зі збитком 5,5 млрд грн.
  • Збитки, нанесені лише в перші дні захоплення росіянами ЗАЕС, з руйнуванням майна та інфраструктури, «Енергоатом» оцінює у щонайменше 36 млрд грн. Встановлення повної суми збитків стане можливим лише після деокупації і незалежної оцінки.
  • Окупація, пошкодження, руйнування активів «Енергоатома» спричинили недовиробництво 87 мільйонів МВт⋅год, каже Хартмут. 
  • Через скорочення обсягів виробництва недоотримана вигода «Енергоатома», за словами Хартмута, становить 243 млрд грн.

Контекст

Попереднім прибутковим роком для «Енергоатома» був 2021-й – тоді компанія заробила 5,9 млрд грн. 

За час повномасштабної війни «Енергоатом» накопичив мільярдні борги в рамках покладання спеціальних обов’язків (ПСО). Стабілізацію фінансового стану компанії називали однією з причин, чому уряд підвищив для населення тарифи на електрику в червні 2023-го. 

Левову частку грошей отримає «Енергоатом» і від другого за час війни підвищення тарифів, говорила у коментарі Forbes Олена Зеркаль, керівниця проєкту з відновлення критичної інфраструктури ПРООН.

Детальніше про те, чому уряд підвищив тарифи цього літа і до чого тут «Енергоатом», читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд