Категорія
Новини
Дата

ЄС домовився з Ізраїлем та Єгиптом про постачання газу

Європейський Союз підписав тристоронній Меморандум про взаєморозуміння з Єгиптом та Ізраїлем щодо експорту природного газу до Європи. Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Природний газ з Ізраїлю, Єгипту та інших джерел у регіоні Східного Середземномор’я буде поставлятися до Європи через єгипетську інфраструктуру експорту зрідженого газу.
  • «Сторони працюватимуть разом над стабільним постачанням природного газу таким чином, щоб це відповідало довгостроковим цілям декарбонізації та на основі ринкових цін», — йдеться у заяві.
  • Також повідомляється, що ЄС та Єгипет домовилися співпрацювати у сфері відновлюваних джерел енергії, водню та енергоефективності.
  • ЄС і Єгипет розроблять Середземноморське водневе партнерство для сприяння інвестиціям у виробництво електроенергії з відновлюваних джерел, зміцнення та розширення електричних мереж, включаючи транссередземноморські інтерконектори, виробництво відновлюваних джерел енергії та низьковуглецевого водню, а також будівництво інфраструктури зберігання, транспортування та розподілу.

Контекст

Ізраїльський газ обслуговує переважно місцевий ринок, а також сусідні Єгипет та Йорданію. Цього року ізраїльські експортери збільшують поставки до Єгипту. Ще в лютому міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар заявила, що вивчатиме будь-які запити на постачання газу до ЄС, але навряд чи країна зможе відправити «величезні обсяги», враховуючи, що більша частина її нинішніх потужностей спрямована на Єгипет, Йорданію і внутрішній ринок.

Значне збільшення поставок вимагатиме розробки нових великих родовищ газу в районі Східного Середземноморʼя.

Європейський Союз розглядає також можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Ідея полягає в тому, щоб вивантажувати СПГ в порту Барселони, перетворювати його там у газоподібний стан і отримувати по трубі.

Диверсифікувати постачання газу в ЄС планують також завдяки африканським країнам. Країни Африки, зокрема Нігерія, Сенегал та Ангола, пропонують великий невикористаний потенціал скрапленого газу, вважають у ЄС. Уже цього року ЄС планує скоротити імпорт газу з Росії на дві третини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні