Категорія
Новини
Дата

ЄС розглядає будівництво газопроводу з Іспанії до Італії. Вартість проєкту понад €2,5 млрд

Європейський союз розглядає можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Про це пише іспанська газета El Pais.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Газопровід протяжністю 700 км дозволить за рік-два зʼєднати Піренейський півострів із Ліворно через Середземне море.
  • Вартість будівництва оцінюється від €2,5 млрд до €3 млрд.
  • Основним бенефіціаром газопроводу стане Італія, для якої це можливість продемонструвати свою геополітичну вагу, пише видання.
  • Ідея полягає в тому, щоб вивантажувати LNG в порту Барселони, перетворювати його там у газоподібний стан і отримувати трубою», – пояснив суть проєкту співрозмовник видання у газовій сфері.
  • Іспанія має шість заводів із регазифікації зрідженого природного газу, які не працюють на повну потужність, тому що країні стільки не потрібно, а транзит газу до Європи обмежено через недостатню потужність наявних газопроводів, пише El Pais.
  • «Цей проєкт з Італією змінює геополітичну ситуацію. Францію, яка ніколи не хотіла газового коридору з Іспанією, можна обійти, і це може змусити Єлисейський палац задуматися. Іспанія тепер має альтернативу, побачимо, як розвиватиметься ситуація», – йдеться в публікації.
  • Водночас Іспанія наполягає на тому, щоб європейський план також передбачав перезапуск проєкту газопроводу MidCat, який би зʼєднав газотранспортні системи Іспанії та Франції з перспективою на переорієнтування на водень у віддаленішому майбутньому.

Контекст

Україна з 11 травня припинила транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території. Через цей пункт здійснюється поставка третини газу до Європи.

Минулого тижня «Газпром» заявив, що надлишкові російські сухопутні газотранспортні потужності проєкту «Північний потік – 2» будуть задіяні для газопостачання північно-західних регіонів Росії. Включення другої нитки морського газопроводу можливе не раніше 2028 року, йдеться в повідомленні російського концерну.

У відповідь на агресію Росії проти України уряд Німеччини, який раніше підтримував проєкт «Північний потік – 2», наказав зупинити сертифікацію газогону. 

1 березня його оператор – компанія Nord Stream 2 AG – заявив про неплатоспроможність. Водночас США запровадили санкції проти оператора газопроводу компанії Nord Stream 2 AG.

Оператор газотранспортної системи України пропонує Європі поступово запровадити ембарго на використання російського газогону «Північний потік – 1».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні