Категорія
Новини
Дата

ЄС готує екстрені обмеження на імпорт зерна з України до пʼяти країн – FT

Брюссель планує ввести екстрені обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти держав-членів, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони ввели односторонні дії для заспокоєння місцевих фермерів, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що блок вживе «превентивних заходів» через кризу з агропродукцією з України.
  • Нині обговорюється заборона імпорту продуктів до червня до чотирьох держав-членів, які межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту в інші країни ЄС або частини світу, сказав високопосадовець ЄС.
  • У листі до лідерів Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії фон дер Ляєн заявила, що ці кроки «негайно протидіятимуть» погіршенню ситуації для їхніх виробників пшениці, кукурудзи, олійних культур і соняшникового насіння.
  • Незвичайний крок є спробою впорядкувати серію односторонніх дій інших держав-членів, які кинули виклик основним повноваженням ЄС щодо торгової політики. ЄК заявила, що вживе заходів лише у тому випадку, якщо уряди відмовляться від своїх поточних заходів, на що вони ще не погодилися. 
  • Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина останніми днями оголосили про заборону ввезення продуктів харчування з України, незважаючи на попередження Брюсселя про те, що їхні дії потенційно незаконні.
  • Після зустрічі з пʼятьма країнами в середу, 19 квітня, ввечері єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс та єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський заявили, що розглядають «швидке рішення».
  • «Ми наголосили на важливості швидкого дотримання загального підходу ЄС, а не односторонніх рішень, щоб уникнути множинних заборон і рішень, які наражають на ризик внутрішній ринок», – сказали вони.

Контекст

ЄС скасував тарифи та квоти на продукти харчування з України після вторгнення Росії, режим мав діяти до червня. Нині ЄС хоче продовжити торговельний режим воєнного часу з Україною, коли він закінчиться, але він матиме положення, які дозволять ЄС швидше вживати заходів для «захисту» власного ринку в майбутньому, йдеться у листі фон дер Ляєн.

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні