Категорія
Новини
Дата

Зернова криза. Єврокомісія обіцяє новий пакет допомоги європейським фермерам на €100 млн

Європейська комісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Зараз ми працюємо над другим пакетом заходів, згідно з яким продовжимо підтримувати країни, які постраждали від впливу України», – сказав речник Єврокомісії 17 квітня.
  • Перший пакет у розмірі €56 млн для допомоги Польщі, Болгарії та Румунії був узгоджений країнами-членами наприкінці березня. Він фінансується через програму субсидій для сільського господарства у розмірі €450 млн на рік.
  • Оскільки другий пакет «все ще обговорюється», Єврокомісія відмовилася надати додаткові подробиці щодо суми, термінів або критеріїв розподілу цих коштів. Представник Єврокомісії нагадав, що перший пакет «ухвалили дуже швидко».
  • Доповнено. Найближчим часом Єврокомісія ухвалить рішення про виділення другого пакета підтримки для фермерів пʼяти держав ЄС, передає «Польське радіо». Як очікується Польща з пакета вартістю €100 млн отримає майже третину – близько €30 млн, повідомив заступник міністра фінансів Артур Собонь.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

16 квітня Угорщина вслід за Польщею запровадила тимчасову заборону на ввезення зерна з України. За словами міністра сільського господарства країни Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур. Міністр зазначив, що заборону запроваджено до 30 червня 2023 року, чого буде достатньо, щоб знайти довгострокове рішення цієї проблеми.

Єврокомісія вважає неприйнятними самостійні рішення окремих країн, як-от Польщі та Угорщини, щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявила 16 квітня агентству PAP речниця ЄК Аріана Подеста.

17 квітня Словаччина запровадила заборону на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, проте зберегла їх транзит своєю територією. 

Країни ЄС не були фінальною точкою експорту української агропродукції. Поки що з усіх країн, які ввели заборону, лише Польща заборонила транзит. Через Польщу йшло 50% залізничних і 40% автотранспортних перевезень зерна й олійних, розповіла старший аналітик Dragon Capital Наталія Шпигоцька. «‎Це ставить під загрозу 8–10% експортних поставок зерна та олійних культур і близько 40% експорту мʼяса птиці (у 2022 році обсяг агроекспорту, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, склав $23,3 млрд – Forbes)», – додає Шпигоцька. Тепер українським аграріям доведеться перерозподіляти експорт на інші країни, які не заборонили транзит. «‎Але все перерозподілити не вийде: у інших кордон-переходів немає необхідної потужності», – пояснює вона. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні