Категорія
Новини
Дата

Польща має намір відстежувати транзит зерна з України за допомогою трекерів

Польща контролюватиме транзит української аграрної продукції за допомогою спеціальних трекерів, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, потенційні втрати України через проблеми з експортом у міністерстві поки що підраховують.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра, контроль транзиту здійснюватиметься шляхом відстеження в електронній системі Польщі SENT вантажів, які прямують транзитом через країну.
  • «Поляки матимуть змогу показувати, що відбувається (транзит, а не імпорт), якщо буде запит від суспільства. Трекер показує, що машина або вагони залізниці йдуть в порти або в інші країни ЄС», – сказав він.
  • Також у перший тиждень за бажанням польської сторони її митники зможуть фізично супроводжувати продукцію.
  • Сольський зазначив, що частка Польщі в загальному експорті аграрної продукції з України становила 10%, половина з яких припадала на транзит, а половина – на імпорт. «Із західних країн найбільший транзит здійснюється через Румунію, найменший – через Словаччину. Другою після Румунії країною за експортом і внутрішнім споживанням була Польща», – сказав міністр.
  • «Якщо ми говоримо про Угорщину, це 5-6%, про Словаччину – 1,5%, про Румунію – це десятки відсотків, з яких 90% – це транзит», – додав він.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те, що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

Країни ЄС не були фінальною точкою експорту української агропродукції. Поки що з усіх країн, які ввели заборону, лише Польща заборонила транзит. Через Польщу прямувало 50% залізничних і 40% автотранспортних перевезень зерна й олійних, розповіла старший аналітик Dragon Capital Наталія Шпигоцька. 

Нині Європейська комісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

18 квітня Україна та Польща домовились про відновлення транзиту української агропродукції, йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства. Транзит запрацює вночі з 20-го на 21 квітня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні