Категорія
Новини
Дата

Агрокриза. Єврокомісія компенсує країнам ЄС збитки у разі відмови від обмежень щодо України

Фінансову допомогу на €100 млн, яку Єврокомісія запропонувала пʼяти державам ЄС на тлі агрокризи, країни отримають за умови скасування своїх односторонніх обмежень. Про це заявили віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс та єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський після зустрічі з представниками Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини, Румунії, а також України, пише ЄП.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На зустрічі 19 квітня члени Єврокомісії представили пропозиції ЄС для вирішення занепокоєння, яке висловили пʼять країн ЄС щодо погіршення становища європейських виробників певних видів продукції.
  • Запропонований Єврокомісією пакет заходів включає фінансову підтримку постраждалих фермерів на €100 млн, виняткові захисні заходи щодо ключових продуктів та заходи, спрямовані на сприяння транзиту українського експорту зерна через «коридори солідарності».
  • За словами членів Єврокомісії, запропонований фінансовий пакет залежить від того, чи скасують держави-члени свої односторонні заходи. «Ми наголосили на важливості швидкого дотримання спільного підходу ЄС, а не односторонніх рішень, щоб уникнути численних заборон та рішень, які ставлять під загрозу внутрішній ринок», – заявили Домбровскіс та Войцеховський.

Контекст

15 квітня Польща ухвалила рішення про тимчасову заборону ввезення будь-якої сільгосппродукції з України, попри те що раніше сторони домовилися про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур – пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшника. Транзит мав зберегтися, але за умов, які сторони планували оперативно узгодити.

16 квітня Угорщина слідом за Польщею запровадила тимчасову заборону на ввезення зерна з України. За словами міністра сільського господарства країни Іштвана Надя, заборона стосується зернових та олійних культур. 

17 квітня Словаччина запровадила заборону на імпорт зерна та деяких сільськогосподарських товарів з України, проте зберегла їх транзит своєю територією. 

18 квітня Соціал-демократична партія Румунії заявила, що звернеться до уряду з проханням тимчасово заборонити імпорт української сільгосппродукції. Партія вважає, що Румунія має продовжувати підтримувати Україну, полегшуючи транзит до інших країн. 

18 квітня Україна та Польща домовилися про відновлення транзиту української агропродукції. Транзит запрацює вночі з 20 на 21 квітня.

19 квітня уряд Болгарії прийняв рішення запровадити тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Заборона діятиме з 24 квітня до 30 червня.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні