Категорія
Новини
Дата

ЄС готує найбільшу реформу ПДВ з моменту запуску єдиного ринку, щоб позбутися мільярдної шахрайської схеми

ЄС оприлюднив плани зі збору до €18 млрд на рік у вигляді податку на додану вартість. Це спроба усунути одну з найсерйозніших схем ухилення від сплати податків у Європі, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пропозиція містить обовʼязкову цифрову звітність компаній, що продають товари через кордони в межах блоку, в режимі реального часу, щоб допомогти владі ловити шахраїв, які заробляють мільярди. Вони імпортують товари з країн ЄС без ПДВ та продають їх із ПДВ в інших частинах блоку, не передаючи податкових надходжень владі.
  • Європейська комісія заявила, що перехід на цифрову звітність та електронне виставлення рахунків допоможе скоротити шахрайство з ПДВ на суму до €110 млрд протягом 10 років і знизити адміністративні витрати й витрати на дотримання вимог для трейдерів із ЄС більш ніж на €4 млрд на рік водночас.
  • Початкові витрати на модернізацію бухгалтерського обліку та ІТ становлять €11 млрд.
  • За оцінками ЄС, дефіцит податку на додану вартість – різницю між належним та зібраним податком – становив €93 млрд у 2020 році, до того ж щонайменше чверть повʼязана з торгівлею всередині блоку. 
  • Минулого тижня європейські прокурори розкрили схему шахрайства з ПДВ на суму €2,2 млрд, на викриття якої пішло 18 місяців розслідувань у 14 країнах-членах ЄС. Комісія заявила, що було б набагато легше відстежити, якби інформація в режимі реального часу була доступна державам-членам.

Контекст

Восени Європейська комісія ініціювала запровадження податку на надприбуток енергетичних компаній, щоб протистояти стрімкому зростанню цін на електроенергію.

В Україні у березні Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни. Підприємствам з обігом до 10 млрд грн дозволили перейти на сплату єдиного податку. Замість ПДВ та податку на прибуток підприємці могли платити лише 2% від обігу. Фізичним особам-підприємцям 1-ї та 2-ї груп дозволили сплачувати єдиний податок на добровільній основі. Надходження державного бюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв міністр фінансів Сергій Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, й зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня парламент скасував запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів та повернув мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня. Дефіцит держбюджету в липні скоротився майже в 40 разів. Одна з причин – скасування податкових пільг на імпорт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні