Категорія
Новини
Дата

За місяць ЗСУ прийняли на озброєння сім зразків безпілотників українського виробництва – Резніков

Цифрова трансформація української армії суттєво прискорила процес прийняття на озброєння нових типів безпілотників, заявив міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, за останні 30 днів до ЗСУ допустили сім зразків безпілотників українського виробництва.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Резніков зазначив, що процедура допуску до експлуатації займала від 1,5 до 2 років, раніше ЗСУ приймали 1–2 зразки безпілотників на рік.
  • Міністр оборони нагадав, що для спрощення взаємодії з виробниками створено сайт, де кожен розробник, у якого є готовий продукт, може подати заявку на допуск до експлуатації свого виробу. 
  • «Офіційний допуск до експлуатації означає, що Міноборони може закуповувати вироби, а ЗСУ – ставити їх у штат», – зазначив Резніков.
  • За його словами, ЗСУ вже прийняли сім зразків безпілотників, на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації БПЛА українського виробництва. Рішення щодо них планується ухвалити до кінця року.
  • «Зважаючи, що сьогодні БПЛА закуповує Міноборони за бюджетні кошти, фонд United24 та різні волонтерські організації, фактично кожен розробник, у кого є реальний продукт, може знайти ресурси. Старожили українського ВПК кажуть, що це – революція, щось таке, чого вони не могли уявити», – зазначив Резніков.

Контекст

Початок війни з Росією вісім років тому дав поштовх для розвитку приватних оборонних компаній. У 2014–2015 роках народилась ціла галузь виробництва безпілотних авіаційних комплексів. У 2022-му вони наводять вже HIMARS, а країна стала найбільшим у світі полігоном для випробувань надсучасних військових технологій.

Глобальний ринок військових БПЛА в 2021 році становив $10,25 млрд, свідчать дані Fortune Business Insights. Частка України в ньому – статистична помилка. Втім, до 24 лютого і після – це два різні ринки, каже Артем В’юнник, 43, керівник «Атлон Авіа» – компанії – розробника безпілотного комплексу «Фурія». «До повномасштабного вторгнення український ринок – сотні мільйонів гривень на рік, тепер – мільярди», – додає підприємець.

До 10 вітчизняних гравців постачають військовим дрони для розвідки і коригування вогню артилерії. Конкуренція в країні хоч і є, проте місця достатньо для всіх, каже В’юнник. У розмові з Forbes розробники БПЛА запевняють, що локальні розробки часто надійніші за західні, бо воюють вже не перший рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні