Категорія
Новини
Дата

ЄС готує рішення про безстрокове замороження російських активів для забезпечення Україні $50 млрд кредиту

2 хв читання

ЄС розглядає можливість безстрокового продовження санкцій щодо активів російського центрального банку, що має розвіяти побоювання США щодо планів використання коштів для фінансування кредиту Україні у розмірі $50 млрд, пишуть Financial Times і Reuters із посиланням на документ.

Минулого місяця країни «Великої сімки» погодили виділення Україні $50 млрд під заставу заморожених російських активів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Посли 27 держав-членів зустрінуться у середу, 24 липня, щоб обговорити пропозицію Європейської комісії щодо «безстрокової іммобілізації активів Центрального банку Росії», йдеться у документі, з яким ознайомилися видання. Наразі санкції застосовуються кожні шість місяців, що викликає побоювання у союзників ЄС, що кредит не буде повністю погашено.
  • У документі також згадується другий варіант — продовження терміну дії санкцій із шести місяців до трьох років, офіційні особи визнають, що лише перший варіант, швидше за все, отримає схвалення Вашингтона.
  • Обидва варіанти вимагатимуть одноголосного схвалення 27 країн ЄС, що є непростим завданням з огляду на постійні блокування рішень Угорщиною.
  • Крок буде застосовуватись до європейської частки активів центрального банку вартістю €260 млрд, заморожених за межами Росії, «надасть партнерам G7 найвищий ступінь передбачуваності» щодо погашення кредиту у розмірі $50 млрд. План полягає в тому, щоб погасити кредит за рахунок прибутку, що отримується від активів.
  • Відсутність такої передбачуваності стала серйозною перешкодою на шляху до схвалення кредиту з боку США, які хочуть отримати від Європи більш надійні гарантії того, що вона збереже заморожені активи на суму €190 млрд, заморожені в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear, доки кредит не буде погашено або Росія не погодиться на репарації, що покриють вартість запозичення.
  • Цей крок зроблено напередодні виборів у США в листопаді, на яких кандидат і колишній президент Дональд Трамп поставив під сумнів продовження допомоги Україні, спонукавши союзників щодо G7 максимально збільшити підтримку охопленої війною країни до кінця року.
  • За словами двох чиновників ЄС, якщо країни блоку не підтримають продовження санкцій, Єврокомісія може спочатку виділити велику частку кредиту «до €40 млрд». Потім її частка може бути скоригована до нижчої суми, коли інші країни візьмуть на себе зобовʼязання.

Контекст

Лідери G7 у червні домовилися про надання Україні кредиту у розмірі до $50 млрд, який буде погашено з майбутнього потоку прибутку, отриманого від активів російського центрального банку, заморожених через санкції. Очікується, що активи, що зберігаються в Euroclear, будуть приносити близько €3 млрд прибутку на рік.

Країни G7 також обговорюють, як розділити відповідальність за кредит у розмірі $50 млрд, і це питання має знову піднятися на зустрічі міністрів фінансів G7 у кулуарах зустрічі G20 у Ріо-де-Жанейро у 24 липня.

Головна ідея полягає в тому, що країни візьмуть на себе частку кредиту, приблизно пропорційну їхньому ВВП, при цьому ЄС і США внесуть по $20 млрд, а Канада, Велика Британія та Японія – $10 млрд, що залишилися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд