Категорія
Новини
Дата

ЄС готується до можливої зупинки постачання російського газу. Боррель сподівається на США, Катар та Азербайджан

Європейський Союз готовий співпрацювати зі США, Катаром та Азербайджаном, якщо Росія вирішить скоротити або зупинити постачання газу до ЄС, написав глава європейської дипломатії Жозеп Боррель у своєму блозі. За його словами, Росія продовжує підігрівати атмосферу напруженості в Європі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми готові на випадок, якщо дипломатія зазнає невдачі, і ми розглядаємо всі варіанти», – зазначив Боррель.
  • За його словами, ЄС готує високоефективні заходи у відповідь на випадок подальшої російської агресії проти України, які здатні завдати «серйозної шкоди російській економіці та фінансовій системі».
  • ЄС розглядає заходи експортного контролю, які б мали більш довгостроковий ефект, оскільки обмежують Росію в продуктах, необхідних їй для реалізації її стратегічних амбіцій, зазначив Боррель.

Цитата

«Сьогодні ми переживаємо найнебезпечніший момент періоду після закінчення «холодної війни». Водночас ми повинні уникати подальшого розкручування спіралі ескалації і слідувати закликам президента Зеленського уникати будь-якої «паніки», – написав Жозеп Боррель.

Контекст

У листопаді 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) заморозило процес сертифікації «Північного потоку-2» доти, доки основні активи та кадрові ресурси не будуть передані дочірній компанії. 27 січня Nord Stream 2 AG заснувала німецьку дочірню компанію Gas for Europe GmbH, яка має стати власником та оператором 54-кілометрової ділянки газопроводу «Північний потік-2». Якщо Росія розпочне вторгнення в Україну, то газопровід «Північний потік-2» не буде запущено, заявив офіційний представник держдепартаменту США Нед Прайс минулого тижня.

США ведуть переговори з найбільшими країнами-експортерами газу про перенаправлення постачання газу до Європи у випадку, якщо Росія нападе на Україну, заявляли у Білому Домі.

Рівень запасів газу в ПСГ Європи опустився нижче 40-відсоткової позначки, пише Інтерфакс-Україна. Витрата газу зі сховищ цього січня на третину більша, ніж у середньому за попередні пʼять років. Ринок витрачає запаси, щоб скоротити дорогий імпорт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні