Категорія
Новини
Дата

ЄС готується запровадити санкції у відповідь на передачу Іраном безпілотників Росії – Reuters

2 хв читання

Міністри закордонних справ європейських країн у понеділок, 17 жовтня, обговорять передачу іранських безпілотників Росії і можуть дійти до політичної домовленості про майбутні санкції у відповідь на це, пише Reuters із посиланням на двох дипломатів.

Ключові факти

  • Україна повідомила про серію атак Росії з використанням іранських безпілотників Shahed-136 в останні тижні. Іран заперечує постачання безпілотників до Росії, а Кремль не дає коментарів. За словами дипломатів, які посилаються на підготовчі зустрічі перед переговорами міністрів у понеділок у Люксембурзі, було проведено аналіз активності безпілотників, і ця тема стоїть на порядку денному.
  • Дипломати заявили, що, хоча підписання угоди про нові списки у понеділок неможливе, може бути досягнуто політичної домовленості, яка прокладе шлях до санкцій на пізнішому етапі.
  • Франція та Німеччина, обидві сторони ядерної угоди 2015 року з Іраном, чітко дали зрозуміти, що вони вважають нові санкції щодо безпілотників, які використовуються Росією, необхідними і що передачу дронів слід розглядати як порушення резолюції Ради Безпеки ООН. 
  • Резолюція 2231 схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном і шістьма державами: Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, Росією та Сполученими Штатами, яка обмежила діяльність Тегерана зі збагачення урану, ускладнивши розробку Іраном ядерної зброї, водночас скасувавши санкції.
  • Представник ЄС заявив, що міністри закордонних справ обговорять дії Ірану в понеділок, але відмовився коментувати, що буде на порядку денному: іранські безпілотники чи санкції щодо передачі дронів.
  • Також у понеділок блок збирається ввести заборону на поїздки і заморозити активи приблизно 15 іранців, причетних до репресій, які почалися минулого місяця після протестів через смерть 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією.

Контекст

Про відправку Іраном до Росії першої партії безпілотних літальних апаратів раніше повідомили газета Washington Post та телеканал CNN. За їх даними, безпілотники «Мохаджер-6», «Шахед-129» та «Шахед-191» були відправлені до Росії 19 серпня. Джерела, близькі до розвідки США, повідомили, що російські військові залишилися незадоволеними першими тестами іранських БПЛА, оскільки зіткнулися з численними збоями у роботі. Проте, за даними WP, Москва має намір закупити у Тегерана сотні таких безпілотників.

Хоча безпілотна програма Ірану й розвивається з кінця 1980-х років, багато її дронів, як вважають експерти, були значною мірою скопійовані з іноземних апаратів.

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії. 

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Російські військові отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України. Розвідка також доповідала, що до Білорусі продовжують надходити іранські дрони-камікадзе Shahed-136, у російській армії їх перейменували на «Герань-2». Станом на 10 жовтня на територію країни було завезено 32 зазначених БПЛА, до 14 жовтня планували завезти ще вісім.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні