Категорія
Новини
Дата

США запровадили санкції проти іранських компаній за поставки дронів до Росії

Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії, йдеться в повідомленні відомства. У Вашингтоні вважають, що РФ планує використовувати вказані безпілотники у війні проти України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мінфін США запровадив санкції проти іранської компанії Safiran Airport Services. Американська влада заявляє, що ця компанія «координувала російські військові польоти між Іраном та Росією, у тому числі повʼязані з транспортуванням іранських БПЛА, персоналу та супутнього обладнання з Ірану до Росії». 
  • Крім Safiran під нові санкції США потрапили також три іранські компанії-виробники безпілотників – Paravar Pars Company, Design and Manufacturing of Aircraft Engines (DAMA) та Baharestan Kish Company. Ці компанії виробляють БПЛА для іранських збройних сил.
  • Також під санкції потрапив керуючий директор Baharestan Kish Company Рехматолл Хейдарі. 

Іранські БПЛА

За даними Центру дослідження військових безпілотників американського Бард-коледжу, на 2019 рік в Ірані було 179 дронів першого, другого та третього класів.

Перший клас – тактичні безпілотники, квадрокоптери та літаки, другий та третій – середні та важкі БПЛА, які, залежно від висоти польоту, відносять до класу середньовисотних та висотних безпілотних літальних апаратів з тривалою тривалістю польоту (medium-altitude или high-altitude long-endurance UAV – MALE UAV або HALE UAV).

MALE UAV – це той клас, до якого належить і турецький Bayraktar Tb2.

«Мохаджер-6», доставлений до Росії, належить за цією класифікацією до дронів другого класу. Це ціле сімейство безпілотників, перший із яких, за даними Globalsecurity.Org, іранці використовували для розвідки в Афганістані ще наприкінці 1990-х. Тоді ж вони експериментували із озброєнням дрону, встановлюючи на нього гранатомет РПГ-7.

США запровадили санкції проти іранських компаній за поставки дронів до Росії /Фото 1

БПЛА «Мохаджер-6», який Іран доставив до Росії. Фото: iranpress.com

Ключова цитата

«Росія обирає все більш відчайдушні способи продовжувати свою неспровоковану війну проти України, особливо перед нашими безпрецедентними санкціями та експортними обмеженнями», – заявив заступник міністра фінансів США Браян Нельсон.

Контекст

Про відправку Іраном до Росії першої партії безпілотних літальних апаратів раніше повідомили газета Washington Post та телеканал CNN. За їх даними, безпілотники «Мохаджер-6», «Шахед-129» та «Шахед-191» були відправлені до Росії 19 серпня. Джерела, близькі до розвідки США, повідомили, що російські військові залишилися незадоволеними першими тестами іранських БПЛА, оскільки зіткнулися з численними збоями у роботі. Проте, за даними WP, Москва має намір закупити у Тегерана сотні таких безпілотників.

Хоча безпілотна програма Ірану й розвивається з кінця 1980-х років, країна перебуває під санкціями, і багато дронів, як вважають експерти, були значною мірою скопійовані з іноземних апаратів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні