Категорія
Новини
Дата

ЄС може ухвалити нові санкції проти Росії 6–7 жовтня – Reuters

Лідери Європейського Союзу можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, пише Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб.

- Троє дипломатів ЄС у Брюсселі заявили, що нові санкції включатимуть обмеження цін на нафту, яке було узгоджене державами G7. Нафтовий ліміт має набути чинності з грудня разом із ембарго ЄС на російське вугілля, повідомив один із співрозмовників агентства.

- Також розглядалися подальші обмеження експорту предметів розкоші до Росії. Зокрема, Польща та країни Балтії пропонували заборонити імпорт російських алмазів та конфіскувати російські активи, заморожені в Європі. Інші, однак, попередили, що останнє навряд чи отримає одностайну підтримку всіх членів ЄС.

- Очікується, що наступного тижня Єврокомісія представить письмову пропозицію щодо санкцій, а лідери ЄС можуть ухвалити її під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, повідомили джерела.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня. 

21 вересня президент країни-агресора Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. Путін заявив, що країни Заходу влаштували «ядерний шантаж» Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова «використати всі наявні в себе засоби, це не блеф». «Ті, хто веде ядерний шантаж проти РФ, повинні памʼятати, що роза вітрів може розвернутися в їх бік», – заявив він.

У відповідь на це голови МЗС країн Євросоюзу домовилися підготувати нові санкції проти Росії та збільшити постачання зброї Україні. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що заява Путіна, яка включала кроки з анексії частини української території та погроз застосування ядерної зброї для захисту Росії, свідчить про паніку та розпач.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні