Категорія
Новини
Дата

ЄС може виділити додатковий €1 млрд на підтримку України та прискорити постачання артилерійських снарядів – AP

Офіційні особи Європейського Союзу та країни блоку обговорюють плани щодо виділення додаткового €1 млрд, а також створення схеми спільних закупівель для прискорення доставки артилерійських снарядів Україні для протидії силам РФ, пише Associated Press. Міністри закордонних справ та оборони розглянуть це питання під час зустрічі 20 березня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами представника ЄС, безпосередньо знайомого з проєктом, пріоритетом зараз є забезпечення швидкої доставки українським Збройним силам 155-мм артилерійських снарядів. План досі доопрацьовується.
  • ЄС допомагає Україні через свій Європейський фонд миру – фонд, що використовується для відшкодування країнам-членам, які надають зброю, боєприпаси та військову підтримку Україні. Згідно з останньою пропозицією, країни-члени, які надають негайно боєприпаси, будуть гарантовано отримувати відшкодування швидко і за високими ставками.
  • Для фінансування проєкту державам-членам потрібно буде виділити додатковий €1 млрд після того, як у грудні вони вже домовилися поповнити Європейський фонд світу на €2 млрд. За словами чиновника, ЄС також заохочуватиме приєднання третіх країн до фонду: «Ми ведемо переговори з норвежцями, є потенційний інтерес з боку канадців».
  • Паралельно з цим Європейське оборонне агентство обʼєднає запити держав-членів на поповнення запасів та проведе прискорену процедуру прямих переговорів із промисловими постачальниками боєприпасів у Європі. За словами чиновника, загалом 12 компаній у девʼяти країнах-членах виробляють 155-мм боєприпаси. Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, стимулюватиме їх до нарощування виробництва з гарантіями довгострокового попиту, щоб зробити проєкт цікавим для них.
  • План обговорюватиметься міністрами оборони ЄС наступного тижня, перш ніж міністри закордонних справ та оборони розглянуть його на зустрічі 20 березня. Потім лідери можуть затвердити його під час саміту в Брюсселі 23–24 березня.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися в контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Пропозиція комісії, яка подана міністрам закордонних справ ЄС у понеділок, значно просуне ці зусилля за рахунок використання семирічного бюджету блоку в €1 трлн для забезпечення виконання цих замовлень.

Робота над пропозицією комісії з передоплати розпочалася після майже року існування так званого Європейського фонду миру в розмірі €5,5 млрд, який використаний для відшкодування державам-членам за зброю, яку вони поставили Києву. У грудні Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України.

Раніше видання FT писало, що ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету, до цього так закуповували вакцини від COVID-19. Зокрема, Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні