Категорія
Війна
Дата

Росія вже втратила на війні в Україні техніки на $25 млрд. Розрахунки Forbes

1 хв читання

З 24 лютого 2022 року на війні в Україні Росія втратила понад 3000 танків, вартість яких перевищує $5 млрд. При цьому зараз Росія здатна випускати лише 45 відновлених та нових танків на місяць

За рік війни в Україні Росія втратила більшість техніки, яку мала на початок повномасштабного вторгнення. За даними західних військових, РФ можуть знадобитися роки, аби повністю відновити техніку, пише The Washington Post. Міністр оборони України Олексій Резніков оцінює цей термін точніше: від пʼяти до 10 років. 

Найбільш відчутних втрат Росія зазнала в танкових військах. За 12 місяців повномасштабної війни російська армія втратила чотирикратну перевагу в кількості танків, яку мала рік тому. Причому за військовими доктринами РФ саме танкові підрозділи мали складати основу наступальних сил. 

Росія була настільки впевнена в своїх танкових військах, що навіть створила окрему танкову армію для війни проти НАТО. Вже восени британська розвідка підтвердила, що ця армія померла в Україні. 

Загальна вартість знищених в Україні російських танків перевищує $5 млрд. Загальні втрати техніки сухопутних військ оцінюються в $13 млрд.

Росія вже втратила на війні в Україні техніки на $25 млрд. Розрахунки Forbes /Фото 1

Проблемою для відновлення цієї техніки є не тільки вартість, а й фізичні можливості російського ОПК.

Російські танкові заводи в 2022 році в середньому випускали близько 45 відновлених та нових танків на місяць, пише The Economist. У 2023-му Москва планує запустити ще два підприємства і зможе збільшити цю цифру до 110. 

Інша велика проблема для РФ – встановлення на танки оптичних пристроїв і тепловізійних прицілів. Орієнтовно з середини 2000-х років Росія почала встановлювати на свої танки і бронемашини тепловізійні матриці французького виробника Thales. Зараз експорт цієї продукції заборонений через санкції.

Повітряно-космічні війська РФ втратили техніки на суму близько $11,4 млрд. Попри те, що Росія все ще має багато авіації, її виробництво в майбутньому буде проблематичним – російські літаки мають велику частку імпортних комплектуючих.

Найдорожчою втратою російської техніки залишається крейсер «Москва» вартістю $750 млн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні