Категорія
Новини
Дата

ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету. Раніше так закуповували вакцини від COVID-19 – FT

2 хв читання

Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Європейська комісія вивчає, як вона могла б використати бюджет блоку для надання авансових платежів виробникам зброї для стимулювання збільшення виробництва, повідомили FT джерела. Ці плани є відповіддю на побоювання щодо того, чи зможе Європа виробляти достатньо озброєнь так само швидко, як їх споживає Київ для захисту від російської агресії.
  • Нині регулювальні договори ЄС забороняють використання коштів блоку у військових цілях. За словами джерел, вони можуть бути скориговані до того, як будуть оприлюднені з огляду на юридичні труднощі.
  • Ця пропозиція перегукуватиметься з ініціативою Єврокомісії з забезпечення вакцинами від Covid-19 на початку пандемії. Брюссель надав авансові платежі фармацевтичним компаніям, щоб гарантувати, що держави-члени, які покриють остаточну вартість щеплень, матимуть достатні запаси.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулими вихідними, що угоди про попередні закупівлі «дадуть оборонній промисловості можливість інвестувати у виробничі лінії зараз, щоб вони працювали швидше та збільшували кількість, яку вони можуть доставити».
  • Відповідаючи на запитання щодо проекту пропозиції, комісія заявила, що блок «розглядає варіанти спільної закупівлі стандартизованої оборонної продукції, такої як боєприпаси».
  • Остаточна пропозиція комісії поширюватиметься серед 27 членів ЄС перед зустріччю міністрів оборони 7 березня, додав один із чиновників.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки ж, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань в Україну. 

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися у контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Пропозиція комісії, яка подана міністрам закордонних справ ЄС у понеділок, значно просуне ці зусилля за рахунок використання семирічного бюджету блоку в €1 трлн для забезпечення виконання цих замовлень.

Робота над пропозицією комісії з передоплати розпочалася після майже року існування так званого Європейського фонду миру в розмірі 5,5 млрд євро, який використаний для відшкодування державам-членам за зброю, яку вони поставили Києву. У грудні Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України.

Європейський фонд миру створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових і оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру й зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні