Категорія
Новини
Дата

ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету. Раніше так закуповували вакцини від COVID-19 – FT

Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська комісія вивчає, як вона могла б використати бюджет блоку для надання авансових платежів виробникам зброї для стимулювання збільшення виробництва, повідомили FT джерела. Ці плани є відповіддю на побоювання щодо того, чи зможе Європа виробляти достатньо озброєнь так само швидко, як їх споживає Київ для захисту від російської агресії.
  • Нині регулювальні договори ЄС забороняють використання коштів блоку у військових цілях. За словами джерел, вони можуть бути скориговані до того, як будуть оприлюднені з огляду на юридичні труднощі.
  • Ця пропозиція перегукуватиметься з ініціативою Єврокомісії з забезпечення вакцинами від Covid-19 на початку пандемії. Брюссель надав авансові платежі фармацевтичним компаніям, щоб гарантувати, що держави-члени, які покриють остаточну вартість щеплень, матимуть достатні запаси.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулими вихідними, що угоди про попередні закупівлі «дадуть оборонній промисловості можливість інвестувати у виробничі лінії зараз, щоб вони працювали швидше та збільшували кількість, яку вони можуть доставити».
  • Відповідаючи на запитання щодо проекту пропозиції, комісія заявила, що блок «розглядає варіанти спільної закупівлі стандартизованої оборонної продукції, такої як боєприпаси».
  • Остаточна пропозиція комісії поширюватиметься серед 27 членів ЄС перед зустріччю міністрів оборони 7 березня, додав один із чиновників.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки ж, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань в Україну. 

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися у контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Пропозиція комісії, яка подана міністрам закордонних справ ЄС у понеділок, значно просуне ці зусилля за рахунок використання семирічного бюджету блоку в €1 трлн для забезпечення виконання цих замовлень.

Робота над пропозицією комісії з передоплати розпочалася після майже року існування так званого Європейського фонду миру в розмірі 5,5 млрд євро, який використаний для відшкодування державам-членам за зброю, яку вони поставили Києву. У грудні Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України.

Європейський фонд миру створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових і оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру й зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні