Категорія
Новини
Дата

ЄС надає Україні додаткові €500 млн допомоги та створює нову військову місію

Європейський Союз офіційно затвердив виділення Україні ще одного транша, шостого за рахунком, у розмірі €500 млн для підвищення стійкості Збройних сил, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Мобілізація додаткових €500 млн країнами-членами ЄС є ще одним доказом того, що ми залишаємося непохитними у нашій підтримці українських Збройних сил для захисту країни від агресії, – заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель і додав: Останні невибіркові напади Росії на українське цивільне населення та цивільну інфраструктуру є ще одним доказом повної неповаги Росії до прав людини та міжнародного права».
  • Отже, загальний внесок ЄС у межах Європейського фонду миру (EPF) для України становить вже €3,1 млрд.
  • Згідно із повідомленням, обсяг допомоги, яка буде надана в новому пакеті, відповідає поточним пріоритетам, визначеним українським урядом.
  • Зокрема, допомога складається із €490 млн на військове обладнання, призначене для доставки летальної сили в оборонних цілях, а також €10 млн, призначених для покриття витрат на передачу обладнання та витратних матеріалів, таких як засоби індивідуального захисту, аптечки першої допомоги, пальне. У Раді ЄС додають, що заходи виділеної допомоги дозволять забезпечити технічне обслуговування та ремонт військової техніки, яка вже була передана Україні державами-членами ЄС в межах EPF.
  • «Європейський Союз твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати сильну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки потрібно», – йдеться у повідомленні.
  • Попередні заходи допомоги в межах EPF для України були погоджені 28 лютого, 23 березня, 13 квітня, 23 травня та 21 липня 2022 року.
  • Окрім цього, сьогодні Рада погодилася створити Місію військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine). «Метою місії є сприяння підвищенню боєздатності Збройних сил України для ефективного ведення військових операцій, щоб дозволити Україні захищати свою територіальну цілісність у межах своїх міжнародно визнаних кордонів, ефективно здійснювати свій суверенітет та захищати громадянське населення», – сказано у повідомленні.
  • EUMAM Ukraine забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку Збройних сил України, зокрема їх Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, які підтримують проведення навчання.
  • EUMAM Ukraine працюватиме на території держав-членів ЄС і матиме свій Оперативний штаб у Брюсселі. Командувачем місії буде віцеадмірал Ерве Блежан, директор Сил військового планування та проведення операцій.
  • Мандат місії триватиме два роки, орієнтовна сума загальних витрат на цей період становитиме €106,7 млн.

Контекст

У липні Європейський Союз схвалив черговий транш у розмірі €500 млн на посилення підтримки Збройних сил України в захисті від російської агресії, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Наприкінці вересня стало відомо, що США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні. Вашингтон часто контактував з Європейською комісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні», сказала одна із офіційних осіб США, додавши: «Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді грантів, а не кредитів».

Тим часом Брюссель виплатив €1 млрд із €9 млрд, обіцяних у травні. У вересні він погодився надати ще €5 млрд, але ще не виплатив кошти. Він сподівається виплатити €3 млрд, що залишилися, до кінця року.

Це на додаток до кредиту ЄС у розмірі €1,2 млрд, наданого раніше цього року, що еквівалентно третинам щомісячних потреб уряду України у зовнішньому фінансуванні.

Раніше NYT повідомляв, що Пентагон готується переглянути те, як США та їх союзники навчають та оснащують українську армію. За словами кількох військових та представників адміністрації президента США, систему буде передано під єдине нове командування, що базується в Німеччині, його очолить високопоставлений генерал США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні