Категорія
Новини
Дата

ЄС остаточно схвалив макрофінансову допомогу Україні на €5 млрд

Рада ЄС офіційно ухвалила рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі €5 млрд. Рішення прийнято у терміновому порядку, повідомляє пресслужба Євроради.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що 9 вересня міністри фінансів ЄС погодили заяву на підтримку цієї додаткової допомоги Україні у розмірі €5 млрд на неформальному засіданні Ради Ecofin у Празі. «Сьогодні цю додаткову допомогу було офіційно ухвалено після того, як необхідні формальні кроки були виконані всього за 11 днів», – йдеться у повідомленні.
  • У повідомленні уточнюється, що ця фінансова допомога доповнює іншу підтримку України Європейським Союзом у гуманітарній, митній та оборонній сферах, а також у сфері розвитку.
  • «На наступних зустрічах Ecofin я домагатимуся якнайшвидшого узгодження надання €3 млрд, що залишилися, для чого ми також повинні домовитися про поділ цієї суми на кредити та гранти», – додав міністр фінансів Чехії Збинек Станюра. 
  • «Безпрецедентно швидкі рішення про надання Україні фінансової допомоги є черговим свідченням солідарності країн ЄС з Україною та вагомим внеском у забезпечення економічної та фінансової стабільності в державі. Дякую ЄС за підтримку українського народу в складних умовах військового стану», – зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.
  • Макрофінансову допомогу у розмірі €5 млрд буде надано Україні у вигляді довгострокових кредитів на пільгових умовах. 

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня.

7 вересня Європейська комісія запропонувала виділити додатково €5 млрд макрофінансової допомоги Україні в рамках анансованого у травні цього року загального пакету допомоги у сумі €9 млрд. 15 вересня Європейський парламент підтримав рішення комісії.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні