Україна до кінця року може отримати від ЄС €3 млрд грантової допомоги – єврокомісар /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна до кінця року може отримати від ЄС €3 млрд грантової допомоги – єврокомісар

Getty Images

До кінця року Євросоюз може надати Україні додаткові €3 млрд, можливо, у вигляді грантів. Про це сказав єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган у розмові з «Радіо Свобода». Він наголосив, що енергетична криза в ЄС може вплинути на те, наскільки Брюссель буде готовий допомагати Києву.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- «У планах має бути більше, тому що фінансові потреби України до кінця року складають ще €3 млрд», – сказав Ган. Він наголосив, що додаткові кошти вже були запропоновані Єврокомісії, і висловив упевненість, що вони будуть схвалені країнами-членами ЄС.

- Більшість бюджету ЄС уже виділена для інших зобов’язань, і Ган натякає, що в майбутньому кошти повинні надходити зі скарбниць окремих держав-членів.

- «Справжнє питання полягає в тому, як фінансувати Україну у випадку – а це дуже ймовірно – що війна триватиме в новому році», – сказав Ган. – «Ми повинні підтримувати Україну, тому що Україна захищає не лише себе, але й також нас, наші цінності»

- Він визнав, що стрімке зростання цін на енергоносії та інфляція в ЄС можуть вплинути на те, наскільки блок буде готовий надати Києву додаткову фінансову підтримку.

- «Але все-таки ми повинні думати про Україну… Це в наших власних інтересах. Це в наших власних інтересах, тому що йдеться про мир у Європі, стабільність у Європі», – додав Ган.

Контекст

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Макрофін для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.

Перший транш у розмірі €500 млн надійшов в Україну 1 серпня, другий – 2 серпня. Ще €5 млрд Україна очікує отримати до кінця вересня.

9 вересня міністри фінансів країн ЄС підтримали надання Україні частини макрофіну у розмірі €5 млрд. Ця позика – частина загального пакету в €9 млрд, оголошеного в травні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні