Категорія
Новини
Дата

ЄС не буде включати газове ембарго до сьомого пакету санкцій проти Росії – премʼєр-міністр Чехії

Європейський Союз не планує включати до сьомого пакету санкцій проти Росії заборону на імпорт російського газу. Про це заявив премʼєр-міністр Чехії Петро Фіала, пише Reuters. До нового пакету увійде заборона на експорт золота з РФ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заборона на імпорт енергоносіїв – складне питання, тому що «необхідно дотримуватися правила, згідно з яким санкції мають більш впливати на РФ, ніж на країни, що вводять санкції», заявив Фіала. За його словами, низка країн сильно залежать від газу з Росії.
  • Чехія роблять усе можливе, щоб скоротити свою залежність від російських енергоносіїв, «але цього не станеться цієї зими», – наголосив премʼєр.
  • До нового пакету санкцій буде включено заборону на імпорт золота з РФ. Також плануються нові обмеження на експорт до РФ продукції подвійного призначення та розширення персональних санкцій.
  • Узгодження нового пакету завершується, санкції буде представлено найближчим часом, додав Фіала.

Контекст

Чехія, яка 1 липня перейняла шестимісячне головування в ЄС, є однією з тих країн, які сильно залежить від постачання газу з Росії.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

У червні ЄС вперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ.

ЄС схвалив повну заборону імпорту російського вугілля на початку квітня, в рамках пʼятого пакета санкцій. Ембарго почне діяти з 10 серпня.

Наприкінці травня, в рамках шостого пакета санкцій, ЄС прийняв рішення про часткову заборону на постачання російської нафти. Заборона стосується постачання нафти морем. Водночас Німеччина та Польща припинять закуповувати нафту трубопроводом «Дружба». Ембарго набуде чинності наприкінці цього року.

Німеччина повністю припинить купувати російське вугілля з 1 серпня 2022 року, а нафту – з 31 грудня 2022 року, заявив 13 липня заступник міністра фінансів Йорг Кукіс.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні