Єврокомісія затвердила виділення €900 млн для Угорщини, щоб розблокувати допомогу Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія затвердила виділення €900 млн для Угорщини, щоб розблокувати допомогу Україні

Getty Images

Європейська комісія у четвер, 23 листопада, затвердила авансові виплати Угорщини у розмірі €900 млн у рамках її досі замороженої частки у фонді REPowerEU, повідомляє пресслужба органу. Наразі блок намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія позитивно оцінила оновлений план відновлення та стійкості Угорщини, який включає положення REPowerEU (пропозиція ЄК припинити залежність від російського викопного палива до 2030 року ). 
  • Чиновники ЄС заявили, що змінений план для Угорщини коштує €10,4 млрд на кілька років – або близько 5% ВВП Угорщини у 2023 році – включаючи €4,6 млрд в рамках RePowerEU: €0,7 млрд у вигляді грантів та €3,9 млрд у вигляді кредитів.
  • Заходи спрямовані на зміцнення та модернізацію електроенергетичного сектору, прискорення впровадження та використання відновлюваних джерел енергії, підвищення енергоефективності, переходу до «зеленої» економіки тощо. 
  • Рішення Єврокомісії тепер має бути схвалено іншими країнами ЄС, можливо, вже під час переговорів 8 грудня між міністрами фінансів 27 країн-членів ЄС.

Контекст

Чиновники ЄС повідомили Reuters минулого місяця, що блок розглядає можливість надання допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою Будапешта для України. Проте зовсім недавно джерела, які беруть участь у підготовці саміту лідерів ЄС, який пройде 14-15 грудня і обговорюватиме питання України, висловили скептицизм з приводу того, що на Орбана можна вплинути.

Авансові платежі, які не вимагають дотримання умов верховенства закону, які інакше були б повʼязані з фінансовою допомогою ЄС, підпадають під дію RePowerEU, частини постпандемічного стимулювання ЄС, покликаного підтримати енергетичний перехід від викопного палива.

Європейська комісія позбавила Угорщину участі в постпандемічному економічному стимулюванні блоку через занепокоєння з приводу корупції та відмови від демократичних стримувань та противаг під керівництвом премʼєр-міністра Віктора Орбана.

У свою чергу, Угорщина заблокувала рішення ЄС, які інакше очікувалися б наступного місяця, про надання Україні економічної допомоги у розмірі €50 млрд до 2027 року та початок переговорів щодо вступу з Києвом

Будапешт також заморозив план надання Києву військової допомоги ЄС у розмірі €20 млрд і виступає проти санкцій щодо Росії за ведення війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні