Категорія
Новини
Дата

ЄС планує доставити в Україну артилерійські боєприпаси протягом декількох тижнів – FT

Україна має отримати артилерійські боєприпаси протягом кількох тижнів після того, як Брюссель запропонував відшкодування країнам, які надали снаряди зі своїх запасів, пише Financial Times із посиланням на чиновників ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами урядовця, всі країни ЄС, крім Данії, приєдналися до проєкту, який прокладає шлях до загальних закупівель запасних частин.
  • «Я думаю, що це станеться швидко, дуже швидко. І я думаю, що йдеться про дні, тижні, а не місяці», – сказало джерело на умовах анонімності.
  • У пропозиції дипломатичної служби ЄС, з якою ознайомилася FT, йдеться про виділення €1 млрд з існуючого фонду, який використовується для відшкодування капіталів, повʼязаних із закупівлею зброї для України. Представник ЄС сказав, що оборонна агенція блоку потім «проведе прискорену процедуру прямих переговорів із низкою ключових промислових постачальників у Європі».
  • За їхніми словами, в ЄС 12 компаній виготовляють 155-мм снаряди, їх також виготовляє Норвегія. «Справа рухається. Я впевнений, що результати будуть. Але є багато питань для обговорення», – сказав дипломат ЄС.
  • У четвер, 2 березня, посли обговорили пропозицію щодо використання Європейського фонду миру, фонду, створеного за рахунок національних внесків, який з лютого минулого року профінансував постачання зброї до України на суму €3,6 млрд. Передбачається, що спільна цільова група із закупівель розміщуватиме замовлення на заміну боєприпасів. Блок також допоможе виробникам зброї збільшити виробництво, можливо, включаючи інвестиції у нові заводи.
  • Хоча бюджет ЄС не можна використовувати для прямої закупівлі зброї, її можна інвестувати у промислові потужності. Брюссель виділив €500 млн, щоб допомогти країнам співпрацювати у закупівлі зброї та підвищити «конкурентоспроможність та ефективність» оборонної промисловості.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися в контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Раніше видання FT писало, що ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету, до цього так закуповували вакцини від COVID-19. Зокрема, Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну.

2 березня агентство Associated Press писало, що ЄС може виділити додатковий €1 млрд на підтримку України та прискорити постачання артилерійських снарядів. План обговорюватиметься міністрами оборони ЄС наступного тижня, перш ніж міністри закордонних справ та оборони розглянуть його на зустрічі 20 березня. Потім лідери можуть затвердити його під час саміту в Брюсселі 23–24 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні