Німеччина просить Швейцарію продати 96 танків Leopard 2 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина просить Швейцарію продати 96 танків Leopard 2

Getty Images

Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати 96 списаних бойових танків Leopard 2 компанії Rheinmetall AG у рамках зусиль із заміни витрачених запасів у союзників по НАТО, пише Bloomberg. Угода може дозволити Берліну збільшити свою військову допомогу Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус та міністр економіки Роберт Хабек зробили запит у листі від 23 лютого міністру оборони Швейцарії Віоле Амхерд, повідомила швейцарська газета Blick. Вони запевнили швейцарський уряд, що танки не віддадуть Україні.
  • Представник міністерства оборони Швейцарії підтвердив запит Німеччини, додавши, що армія може обійтися без обмеженої кількості своїх запасів. Швейцарський парламент має схвалити будь-яку угоду.
  • У рамках зусиль у рамках НАТО Німеччина зобовʼязалася передати Україні 18 Leopard 2, щоб допомогти країні захиститися від російських військ. За даними агентства, через довгі роки низьких витрат на оборону багато європейських урядів не можуть швидко придбати нові танки замість переданих Україні.
  • За даними Reuters, ця угода може дозволити Берліну збільшити свою військову допомогу Україні. Німеччина, Польща, Португалія, Фінляндія та Швеція входять до країн, що відправляють танки Leopard, щоб допомогти Україні захиститися від Росії, таким чином спустошуючи власні арсенали.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить з 1815 року та закріплений договором 1907 року, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Агентство Reuters писало, що Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї. Опитування у Швейцарії, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

10 лютого уряд Швейцарії відхилив запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, повідомила установа, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині.

Нещодавно уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

Також федеральний уряд Німеччини дав дозвіл на експорт 187 танків Leopard 1 Україні від компаній Rheinmetall та Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), пише Business Insider. Зокрема, 88 танків належать Rheinmetall, 99 – FFG.

2 лютого канцлер Олаф Шольц у промові до Бундестагу заявив, що Німеччина буде продовжувати разом із партнерами допомагати Збройним силам України як зброєю, так і з точки зору підготовки солдатів, пише «Укрінформ». За його словами, ближчими тижнями Україна отримає додаткові самохідні артилерійські установки Gepard і системи Iris-Т для захисту від російських повітряних атак.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні