Категорія
Новини
Дата

ЄС готує безпекові зобовʼязання перед Україною. Ірландія, Мальта та Австрія – проти

ЄС готується запропонувати Україні «майбутні зобовʼязання в галузі безпеки», пише Financial Times. Лідери також зобовʼязуються продовжувати фінансувати постачання зброї до Києва через Європейський фонд миру, повідомило джерело.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Країни також обіцяють розширити ініціативу ЄС щодо навчання українських військовослужбовців та можливість військової місії ЄС в Україні, якщо умови для цього вважатимуться відповідними і такий крок буде узгоджено всіма членами, додало джерело.
  • Члени ЄС Франція та Німеччина, разом із Великою Британією та США, очолили зусилля щодо узгодження двосторонніх угод про безпеку, щоб надати Україні довгострокове фінансування, військові поставки, навчання та розвіддані.
  • Незважаючи на те що це далеко не та взаємна оборона, яку принесе членство в НАТО, ці обіцянки покликані забезпечити деякий тимчасовий захід, щоб заспокоїти Київ і вселити у нього впевненість у постійній підтримці Заходу.
  • Запропонована декларація ЄС, розроблена Францією, спрямована на те, щоб надіслати «дуже чіткий політичний сигнал» Україні та Росії. За словами чиновника, це також розглядається як гарантія того, що блок буде зацікавлений у ширшій безпековій системі, що розробляється для захисту України. Але це зустріло опір з боку Ірландії, Мальти та Австрії, нейтральних держав блоку, які хочуть ясності щодо того, що передбачають «зобовʼязання».
  • «Ми підтримуємо [Україну] фінансово та політично. Ми раді взяти на себе ці постійні зобовʼязання у сфері безпеки, але чого ми не можемо зробити як країна, то це взяти на себе зобовʼязання щодо взаємної оборони, тому що це порушить нашу політику нейтралітету», – додав Лео Варадкар, премʼєр-міністр Ірландії.
  • Інші лідери також заявили, що потрібні подальші обговорення. 
  • У проєкті заяви лідерів, з якою ознайомилася Financial Times, йдеться, що ЄС та його держави-члени «готові разом із партнерами зробити свій внесок у майбутні зобовʼязання в галузі безпеки перед Україною, що допоможе Україні захищатися у довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та чинити опір дестабілізуючим зусиллям».
  • Деякі держави-члени раніше заявляли, що поняття «зобовʼязання» має дуже розпливчасте визначення, і просили відділ зовнішньої політики ЄС підготувати документ, який кодифікує ці терміни.

Контекст

У 2008 році НАТО погодилося, що Україна в якийсь момент стане її членом, але з того часу не просувало цього формулювання. На той час саме США закликали НАТО надати Україні конкретний графік вступу, так званий План дій щодо членства, але Франція та Німеччина заперечували, побоюючись, що цей крок спровокує Росію.

Україна офіційно подала заявку на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії. Те саме зробили Фінляндія та Швеція, перша з яких приєдналася до Альянсу 4 квітня.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це раніше сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на тлі загрози з боку РФ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав – членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Так Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.

Раніше видання WSJ писало, лідери США та НАТО обʼєднуються навколо концепції зміцнення української оборони. Цю модель безпеки західні лідери, включаючи американського президента Джо Байдена, порівнювали з тим, що зараз має Ізраїль. Ця концепція була вперше розроблена у вересні головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком та Андерсом Фог Расмуссеном, колишнім генсеком НАТО. «Україні потрібні залізні та міцні гарантії безпеки», – сказав Єрмак виданню. Він додав, що такі гарантії повинні залишатися чинними доти, доки Україна не вступить до НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні