Категорія
Новини
Дата

ЄС почав юридичне опрацювання можливості використання активів РФ для відновлення України – голова Єврокомісії

Європейський союз розпочав юридичне опрацювання можливості використання заморожених російських активів для відновлення України. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Страсбурзі, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми працюємо на юридичній основі, аби подбати про те, що активи Росії та частково [російських] олігархів зможуть послужити відновленню України», – сказала вона.
  • Голова ЄК додала, що «необхідно задіяти найкращі засоби для цієї мети».
  • Голова Європарламенту Роберта Метсола заявила, що парламент не повинен виключати жодного варіанта. «Жодна юридична можливість [використовувати російські активи] не повинна бути виключена», – наголосила вона.

Контекст

Про те, що Єврокомісія розглядає можливість включення під санкції російських активів для відбудови України, стало відомо ще у травні. Зокрема, Польща закликала союзників по ЄС узгодити нові повноваження, які спростять арешт і продаж підсанкційних російських активів. Основний принцип полягає в тому, що РФ розпочала цю війну і вона має заплатити за неї, заявив у інтервʼю FT заступник голови МЗС Польщі Павло Яблонський.

Проте європейські чиновники попереджали про юридичні барʼєри в країнах ЄС для конфіскації активів у тих випадках, коли не йдеться про кримінальні справи. Санкції є підставою для замороження активів, але не для конфіскації. Тому в Брюсселі розглядається можливість конфіскації активів приватних осіб, які намагаються уникнути санкцій.

Єврокомісія мала представити юридичну ініціативу про визнання злочином ухилення від виконання санкцій ЄС проти РФ. Такий крок мав би полегшити конфіскацію заморожених активів, повʼязаних з РФ.

4 липня український уряд презентував план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описують майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні