Категорія
Новини
Дата

ЄС погодив девʼятий пакет санкцій проти Росії. Офіційно про рішення оголосять сьогодні

Країни ЄС погодили девʼятий пакет санкцій проти Росії, повідомило напередодні Reuters із посиланням на дипломатичні джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Формальна письмова процедура узгодження завершиться до полудня 16 грудня. Подробиць співрозмовники агентств не навели.
  • Офіційно про узгодження нових обмежень Брюссель поки що не оголосив.
  • Згодом про погодження нового пакета санкцій оголосило чеське головування в Раді ЄС.

Контекст

ЄС анонсував девʼятий пакет санкцій проти РФ на початку грудня. Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. 

Нові санкції, якщо їх підтримають одностайно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого досі уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.

Новий пакет спрямований на те, щоб задушити «нарощування російських промислових потужностей» завдяки розширеному списку зі 169 організацій, які постачають товари, «що можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки Росії». 

Згідно з текстом документа, під нові санкції підпадають двигуни для дронів, хімічне та біологічне обладнання, засоби боротьби з протестами та електронні компоненти. Також під нові обмеження потраплять ноутбуки, жорсткі диски, камери та лінзи.

15 грудня джерела Reuters повідомляли, що країнам ЄС не вдалося досягти згоди щодо девʼятого пакета санкцій. За даними агентства, учасникам переговорів вдалося наблизитись до угоди, але вони не змогли зняти заперечення деяких країн, зокрема Польщі.

Розбіжності, зокрема, викликало питання, чи має ЄС послабити обмеження на експорт російських добрив через європейські порти навіть для компаній, які належать російським бізнесменам із санкційних списків.

Деякі європейські країни вважали, що обмеження щодо добрив загрожують продовольчій безпеці країн, які розвиваються. Інші вважали, що ослаблення санкцій дасть змогу російським власникам підприємств із виробництва добрив, обійти вже введені обмеження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні