Девʼятий пакет санкцій проти РФ. ЄС пропонує експортний контроль на €2,3 млрд і заборону каналів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Девʼятий пакет санкцій проти РФ. ЄС пропонує експортний контроль на €2,3 млрд і заборону каналів

Getty Images

Європейська комісія запропонує заборонити нові інвестиції у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд, пише Financial Times. Держави-члени обговорять санкції найближчими днями й намагатимуться їх узгодити до кінця наступного тижня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними ОЕСР, що базується в Парижі, великий гірничодобувний сектор Росії, виробник товарів, включно із золотом, залізною рудою, ураном і фосфатами, становив чверть іноземних інвестицій у країну до війни в Україні.
  • Нові санкції, якщо їх підтримають одноголосно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого раніше уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.
  • Повний пакет санкцій ЄС, до якого ще можуть бути внесені поправки до набуття чинності, також охоплює експортний контроль над цивільними технологіями, які, на думку Брюсселя, Росія використовує для підтримки своїх збройових заводів, заборону на операції ще з трьома російськими банками та адресні санкції стосовно ще 180 осіб, кажуть джерела.
  • Обсяг заборони на інвестиції в гірничодобувну промисловість досі визначають, сказало одне із джерел, додавши, що він, імовірно, охоплюватиме винятки для певних продуктів. Росія є важливим постачальником на світові ринки деяких металів, таких як титан та паладій.
  • Також у проєкт пакета включено заборону на чотири російські медіаканали, які, за твердженням ЄС, використовуються для просування московської пропаганди, контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд та заборона на угоди з російськими маркетинговими й дослідницькими компаніями.
  • Пакет обговорюватимуть посли 27 країн блоку цього тижня і, за потреби, на саміті лідерів ЄС, який відбудеться наступного четверга.

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакета санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Минулого тижня Єврокомісія мала розпочати переговори з країнами Євросоюзу щодо підготовки нових санкцій стосовно Росії. Зазначається, що депутат Європарламенту Даміан Боселагер та український депутат Дмитро Наталуха закликали ЄС запровадити санкції проти членів провоєнних російських партій.

Україна в девʼятому санкційному пакеті ЄС сподівається на повноцінне відключення російських банків від системи обміну повідомленнями SWIFT та заборону в’їзду в ЄС для громадян РФ, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

За словами джерел Bloomberg, Європейський Союз має намір запровадити обмеження щодо російського сектору безпілотних літальних апаратів у межах нового пакета санкцій. ЄС також розглядає обмеження на інші технології та компоненти, що використовуються Москвою з воєнною метою, а також заходи, спрямовані на надання додаткових послуг, інвестицій та російських ЗМІ й фінансового сектору.

Новий пакет також додасть близько 180 фізичних та юридичних осіб до списку санкцій блоку, сказало одне із джерел.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні