Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує включити в дев’ятий пакет санкцій проти РФ авіадвигуни, ноутбуки та жорсткі диски – Politico

Європейська комісія хоче завдати шкоди «військово-промисловому комплексу Росії» новим пакетом санкцій, які стосуються низки галузей, пише Politico з посиланням на документ, який є в розпорядженні видання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Новий пакет спрямований на те, щоб задушити «нарощування російських промислових потужностей» завдяки розширеному списку зі 169 організацій, які постачають товари, «що можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки Росії».
  • Згідно з текстом документа, під нові санкції підпадають двигуни для дронів, хімічне та біологічне обладнання, засоби боротьби з протестами та електронні компоненти.
  • «ЄС також хоче розширити список санкційних товарів, які використовують в авіаційній і космічній індустрії, включивши до нього авіаційні двигуни та запчастини до них. Також під нові обмеження потраплять ноутбуки, жорсткі диски, камери та лінзи», – пише Politico.
  • В окремому документі з детальним описом списку нових організацій, що потрапили під санкції, також буде припинено дію ліцензій на мовлення НТВ/НТВ «Мир», «Россия 1», «РЕН ТВ» та «Первого канала».
  • Третій документ стосовно осіб, які підпадають під дію девʼятого пакета санкцій Комісії, накладає нові обмеження на кілька воєнізованих організацій, а також санкції на Яна Петровського – командира так званої оперативної групи «Русич», яка підтримує тісні звʼязки з ПВК Вагнера.
  • Посли ЄС нині обговорюють список нових санкцій з метою їх ухвалення цього чи на початку наступного тижня. Пропозиції мають підтримати всі країни ЄС.

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакета санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Минулого тижня Єврокомісія мала розпочати переговори з країнами Євросоюзу щодо підготовки нових санкцій щодо Росії. 

Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. 

Нові санкції, якщо їх підтримають одностайно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого досі уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.

За даними видання, держави-члени обговорять санкції найближчими днями й намагатимуться їх узгодити до кінця наступного тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні