Категорія
Новини
Дата

Найбагатший росіянин Лісін постачав сталь для виробництва балістичних ракет – The Times

2 хв читання

Найбагатша людина Росії – олігарх Володимир Лісін – постачав сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети, йдеться у розслідуванні The Times. Зараз, крім України, санкції проти нього запровадила лише Австралія.

Ключові факти

  • НЛМК з 2014 року, коли РФ вторглася в Україну, постачав сталь для електротехнічної промисловості мінімум восьми компаніям російського військово-промислового комплексу, свідчать дані на сайті державних закупівель РФ. 
  • Компанія Лісіна поставляла для ВПК сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь.
  • Компанія в коментарі виданню повідомила, що ці продажі були «незначними» і що вони стосувалися лише комерційної електротехнічної сталі. «Підприємства НЛМК не здатні виробляти сталь, призначену для військового застосування», – заявили в компанії.
  • Штрипсовий прокат навіть у невеликій кількості може бути важливою складовою частиною ракети, зазначив Сідхарт Каушал, науковий співробітник з військових наук Королівського інституту обʼєднаних служб (RUSI). 
  • За його словами, електротехнічна сталь і слабомагнітні сталеві сплави можуть використовуватися у двигунах ракет, «особливо у твердопаливних», додав експерт RUSI.

Контекст

Як зазначає The Times, Володимир Лісін, статки якого Forbes оцінює приблизно в £21 млрд, і його сімʼя володіють лондонським таунхаусом вартістю £11 млн, шотландським замком вартістю £7 млн і двома розкішними віллами на Французькій Ривʼєрі. 

Шотландський маєток Лісіна отримав £700 000 з грошей платників податків Великої Британії у вигляді сільськогосподарських субсидій. До минулого року Лісін був президентом Європейської конфедерації стрільби. Австралія – єдина країна, яка запровадила проти нього санкції.

Група НЛМК з обігом у понад $16 млрд – це металургійна імперія Лісіна. Новолипецький металургійний комбінат – ключове підприємство групи. НЛМК займається як видобутком сировини, так і виробництвом продукції зі сталі.

Головною компанією групи в Росії є ПАО «НЛМК». У ній Лісін – голова ради директорів. 79% акцій НЛМК належать кіпрській Fletcher Group Holdings Limited, у якій Володимир Лісін є директором.

У вересні журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні й термоядерні боєприпаси.

Також мала місце співпраця НЛМК із Федеральним держпідприємством «Виробниче обʼєднання «Север». Журналісти відшукали контракти 2014, 2015, 2016, 2017 і 2019 років. Після 2019 року дані про закупівлі «ВО «Север» публічно не оприлюднювались. Основна діяльність «Севера» – виробництво компонентів ядерних боєприпасів. Тобто це саме та зброя, якою тепер, у 2022 році, Володимир Путін погрожує світу. 

Шість із десятки російських олігархів поки не під санкціями США, пʼятеро не перебувають під санкціями ЄС і двоє – Великої Британії, повідомляла у серпні група аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг запроваджених санкцій проти Росії. Йдеться про Володимира Лісіна, Володимира Потаніна, Павла Дурова, Леоніда Міхельсона, Андрія Мельниченка та Вагіта Алекперова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні