Категорія
Новини
Дата

Члени ЄС не можуть погодити нові санкції проти Росії через розбіжності щодо експорту добрив – Reuters

Держави-члени Європейського Союзу не змогли домовитися про девʼятий пакет санкцій проти Росії на переговорах у середу, заявили дипломати, пише Reuters. Сьогодні лідери ЄС зібралися у Брюсселі на свій останній саміт цього року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Країни наблизилися до угоди на переговорах у середу, але Польща та деякі інші країни досі мають заперечення, сказав агентству один із дипломатів ЄС, додавши, що очікується, що новий проєкт буде поширений у четвер увечері.
  • Нові санкції щодо Москви були затримані через розбіжності щодо того, чи має ЄС спростити експорт російських добрив через європейські порти, навіть у тому випадку, коли компанії з виробництва добрив належать олігархам із чорного списку.
  • Деякі країни блоку кажуть, що обмеження ЄС становлять загрозу продовольчій безпеці країн, водночас як інші стверджують, що їх ослаблення дасть змогу російським олігархам, які володіють підприємствами з виробництва добрив, уникнути санкцій ЄС проти них.
  • Один із дипломатів ЄС сказав, що Польща та країни Балтії говорять іншим членам ЄС, що вони обманюють себе, якщо думають, що послаблення щодо російських добрив не буде використане як лазівка для олігархів.
  • Деякі держави-члени хочуть, щоб Всесвітня продовольча програма брала участь у розвʼязанні питання експорту добрив до країн, які їх потребують.
  • «Ми сподіваємося завершити роботу щодо девʼятого пакета санкцій. Я впевнений, що це можливо, але над цим потрібно буде попрацювати в подальші години», – сказав голова Євроради Шарль Мішель перед самітом Євроради, передає «Інтерфакс Україна».

Контекст

Нещодавно у ЄС почали готувати девʼятий пакет санкцій проти РФ. Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії від початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до нового пакета санкцій ЄС. За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках – вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.

Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. Нові санкції, якщо їх підтримають одностайно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого досі уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.

Новий пакет спрямований на те, щоб задушити «нарощування російських промислових потужностей» завдяки розширеному списку зі 169 організацій, які постачають товари, «що можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки Росії». Згідно з текстом документа, під нові санкції підпадають двигуни для дронів, хімічне та біологічне обладнання, засоби боротьби з протестами та електронні компоненти. Також під нові обмеження потраплять ноутбуки, жорсткі диски, камери та лінзи.

Загалом на Росію та Білорусь минулого року припадало понад 40% світового експорту калію. На Росію припадало близько 22% світового експорту аміаку, 14% світового експорту карбаміду та близько 14% моноамонійфосфату – всіх основних видів добрив. Росія вперше стала найбільшим постачальником добрив до Індії в першій половині 2022/23 фінансового року, запропонувавши знижки порівняно зі світовими цінами та зайнявши понад пʼяту частку ринку.

Ціни на добрива на світовому ринку підскочили з березня після того, як західні країни ввели санкції проти постачання добрив з Росії та Білорусі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні