У ЄС почали підготовку девʼятого пакету санкцій проти РФ – Politico /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

У ЄС почали підготовку девʼятого пакету санкцій проти РФ – Politico

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступали за жорсткіші санкції ЄС проти Росії з початку її війни з Україною, підштовхують інші столиці та Європейську комісію до угоди про обмеження цін на нафту та до девʼятого пакету санкцій ЄС, пише Politico із посиланням на дипломатів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Деякі дипломати ЄС невдоволені спробою цих країн повʼязати обмеження цін на нафту із новими санкціями, стверджуючи, що пакет ще не готовий і їхнє повʼязування лише ускладнить ситуацію.
  • За словами двох чиновників, новий пакет санкцій зосередиться на багатьох окремих списках — вдарить по російських чиновниках, пропагандистах, керівниках та інших діячах, які підтримують режим президента РФ Володимира Путіна.
  • За словами офіційних осіб, країни ЄС запропонували довгі списки імен, і експерти Комісії в даний час опрацьовують їх, щоб переконатися, що вони можуть бути повʼязані з війною Росії, що необхідно з юридичної точки зору, щоб санкції залишалися чинними, якщо вони будуть оскаржуватись у суді.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

6 жовтня Європейський Союз офіційно повідомив про ухвалення восьмого пакету санкцій проти Росії у відповідь на «анексію» українських територій. Забороняється транспортування російської нафти (з грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з лютого 2023 року) до третіх країн, а також надання повʼязаних із ними фінансових та інших послуг. Цінова стеля оформлена як виняток із загальної заборони, якщо нафта і нафтопродукти куплені дешевше за встановлену ціну.

Розширюється заборона імпорту металопродукції з РФ, а також інших груп товарів, включаючи целюлозно-паперові, пластики та косметику, а також на елементи, що використовуються в ювелірній промисловості, такі як каміння та дорогоцінні метали, які загалом приносять Росії значні доходи. Забороняється надання криптогаманців, послуг обліку та зберігання криптоактивів резидентам та громадянам Росії незалежно від суми.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки». Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Поки незрозуміло, на якому рівні буде встановлена ​​ціна, але це буде фіксована цифра, а не дисконт щодо Brent, заявило джерело. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.

Європейський союз готовий спробувати встановити обмеження цін на російську нафту, заявила в президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні