Категорія
Новини
Дата

Велика Британія готує для України «знаковий» пакет фінансової допомоги на понад $3 млрд (доповнено)

Велика Британія анонсувала «знаковий» пакет фінансової допомоги для України, який включатиме $3 млрд кредитних гарантій для Світового банку та понад $300 млн двосторонньої допомоги, йдеться у повідомленні на сайті британського уряду. Про таке рішення оголосив на Конференції з питань відновлення України, яка розпочалася 21 червня у Лондоні, британський премʼєр Ріші Сунак.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Велика Британія представить великий пакет фінансової підтримки для України, включаючи кредитні гарантії Світового банку на суму $3 млрд для зміцнення економічної стабільності України, яка продовжує протистояти російським військам», – йдеться у заяві.
  • Передбачається, що допомогу спрямують на підтримку життєво важливих державних послуг, зокрема, витрати на утримання шкіл і лікарень.
  • У повідомленні зазначено, що це перший двосторонній пакет багаторічної податково-бюджетної допомоги, представлений країною G7, «що підкреслює непохитну прихильність Великої Британії Україні як зараз, так і в майбутньому».
  • Також прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосить про виділення понад $300 млн нового капіталу для Британського інституту фінансування розвитку (British International Investment). Більшу частину цих коштів спрямують на гуманітарні цілі, зокрема для людей, які живуть уздовж лінії фронту. Фінансування здійснюватиметься через ООН і Червоний Хрест. 
  • Доповнено. У своїй промові на відкритті URC 2023 Сунак повідомив, що Велика Британія бере на себе зобов’язання упродовж трьох років надати гарантії за кредитами на $3 млрд.
  • «Я пишаюся тим, що сьогодні ми оголошуємо про багаторічне зобовʼязання підтримувати економіку України», – наголосив він. 
  • «Ми також запускаємо новий технологічний міст між Великою Британією та Україною для залучення інвестицій і талантів, підтримки зеленої енергетики та багато іншого», – додав Сунак.

Контекст

Загалом невійськова допомога Великої Британії для України вже перевищила £4,7 млрд (близько $6 млрд), включаючи £4,1 млрд (понад $5,2 млрд) у вигляді фіскальної підтримки та £640 млн (близько $817 млн) у вигляді двосторонньої допомоги.

Дводенна Міжнародна конференція з відновлення України (URC2023) розпочинається 21 червня у Лондоні. Очікується, що її відвідають понад 1000 іноземних високопосадовців із 61 країни, а також представники промисловості та глобальні інвестори.

19 червня Ріші Сунак, анонсуючи Конференцію з відновлення України, закликав глобальних інвесторів і британський бізнес посилити свою підтримку України, впроваджуючи швидкі інновації для відновлення країни. Він наголосив, що економічне відновлення України так само важливе, як і її воєнна стратегія.

Велика Британія планує запустити низку цифрових інструментів у межах URC 2023, щоб допомогти Україні швидко залучити зарубіжні інвестиції.

Також британський уряд обіцяє зберігати санкції проти Росії, поки країна-агресор не виплатить компенсацію Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні